Вече 11 месеца се обжалва проекта за жп линията Елин Пелин–Костенец


Вече 11 месеца се обжалва проекта за жп линията Елин Пелин–Костенец
Снимка: Министерство на транспорта
30 Май 2018, Сряда


Той на практика няма как да бъде изпълнени в оставащия срок. По трасето Пловдив-Бургас ремонтът на железопътната инфраструктура върви в срок



Автор: Десант

Системните обжалвания на обществените поръчки за големите жп проекти поставят под риск ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020, което се проведе в периода 29-30 май в Правец.

Тя допълни, че е необходимо да бъдат направени спешни промени в Закона за обществените поръчки, в противен случай държавата рискува да загуби значителни средства от европейските фондове до 2020 г.

Като много показателен пример Василева коментира факта, че до момента няма сключен договор за строителство в участъка Елин Пелин–Костенец, а проектът е в процес на обжалване вече 11 месеца.

„Идентифицираме проекта като рисков, защото времето до края на програмния период не е достатъчно за приключване на мащабните строителни дейности по тази жп линия”, посочи Галина Василева. Тя допълни, че има възможност да се завърши само един от трите лота на проекта в оставащия срок, а за другите два, вероятно дейностите ще бъдат завършени частично.

Втора фаза на проекта Пловдив–Бургас се изпълнява в срок и вчера НКЖИ обяви тръжна процедура за участъка Оризово–Михайлово, който е най-сложният и предвижда изместване на трасето от съществуващата жп линия”, подчерта Василева.

По думите й предстои обявяване на обществените поръчки за обновяване на няколко жп гари в страната и за изграждане на ETCS  (European Train Control System) по основни жп направления в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки