120 бона за „Галъп" да пита германците какво знаят за България


120 бона за „Галъп" да пита германците какво знаят за България
30 Май 2018, Сряда


Проучването включва общо пет държави, в които и без друго сме популярни като туристическа дестинация

Автор: Диана Славчева

Gallup International Association ще извърши широкомащабно международно проучване на „образа на България като туристическа дестинация в пет ключови пазара". Под това заглавие базираното в Цюрих дружество ще изпълнява обществена поръчка на Министерството на туризма на стойност близо 120 хиляди лева без ДДС.

То е избрано за пряко договаряне като изпълнител, тъй като съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП) задачата може да бъде изпълнена само от този изпълнител, който бил имал авторска методология и щял да извърши проучването под международната марка „Voice of the people”, за която притежава изключителни права.

Дотук от обявлението за възлагане на поръчката става ясно, че няма българска фирма, която да се справи със задачата. А тя е да се проведе представително проучване в ето тези 5 „перспективни за България туристически пазара": Германия, Русия, Румъния, Сърбия и Великобритания. На практика ще бъде обследван „обликът на България като туристическа дестинация в следните направления: осведоменост, оценка, личен опит, намерения за пътуване, очакване от дестинацията".

Без значение е дали швейцарци, или нашенци от регионалния център в България на въпросната организация за маркетингови изследвания и проучвания на общественото мнение ще свършат работата. По-интересно е защо туристическото ни ведомство е решило да троши пари и да  „проучва" перспективите на страната ни като туристически пазар не къде да е, а тъкмо в тези пет държави, които по принцип осигуряват най-пълноводния туристически поток към българските курорти и културно-исторически обекти?! 

Нима не беше по-разумно тези пари да се вложат, за да се види доколко са осведомени за нашите красоти жителите на толкова много други европейски, а и от други континенти, държави, а не да питаме съседите и тези, откъдето по традиция идват туристи у нас, дали имат намерение да ни посетят?! 

Не ли?


В категории: Разследвания , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки