Министерството на отбраната отговаря на спекулациите, че Турция щяла да пази небето ни


Министерството на отбраната отговаря на спекулациите, че Турция щяла да пази небето ни
30 Май 2018, Сряда


Истината се различава от тиражираните в жълти медии свободни интерпретации

Автор: Силвия Горанова

Във връзка с публикации в медиите, съдържащи погрешна интерпретация, че България води преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство, от Министерството на отбраната излязоха с официално изявление.

България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г., става ясно от текста на прессъобщението. 

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по  Air Policing е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011.

Споразумение между България и Румъния за презгранични операции по  Air Policing  е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г.

По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса.

Двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО.

Тези споразумения определят основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни, както и да се осигури безопасност и координация на техните полети.

Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки