Средно 60 000 души умират всяка година от бяс


Средно 60 000 души умират всяка година от бяс
29 Май 2018, Вторник


Международен екип на „Четири лапи“ с българско участие ваксинира близо 60 000 кучета и котки в Мианмар

Автор: Силвия Горанова

Международен екип на организацията за защита на животните „Четири лапи“ с българско участие приключи една от най-мащабните кампании за изкореняване на коварната болест бяс в Азия. В рамките на два месеца в южноазиатската държава Мианмар бяха ваксинирани близо 60 000 кучета и котки.

Кампанията е началото на дългосрочен проект на организацията, чиято цел е ваксинация на 1 милион животни в следващите три години.

Бесът е една от най-опасните болести, която засяга както хора, така и животни. Предава се основно чрез ухапване от заразен хищник и засяга необратимо централната нервна система.

Ако пострадалият не бъде ваксиниран веднага, смъртта е неизбежна. Макар в страните от Европа и Северна Америка бесът отдавна да не взима човешки жертви, в световен мащаб ежегодно от бяс умират около 60 000 души, като 95% от случаите са в страните от Азия и Африка.



Сред най-рискови от заразяване с бяс домашни животни са кучетата и котките. Именно поради тази причина кампанията е насочена към ваксинацията на максимален брой от тези животни. 

Мианмар е една от най-силно засегнатите страни от коварната болест в световен мащаб. Разположената в Югоизточна Азия държава е с население от близо 55 млн. души, като по данни на местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност, броят на кучетата е около 4 млн., като още поне толкова са и котките.

Препполага се, че ежегодно в Мианмар вследствие на ухапвания от заразени с бяс хищници умират около 1000 души.

Досегашната практика на масово унищожаване на домашни, полудомашни и бездомни кучета и котки не е дала никакъв резултат и затова през последните години правителството се обърна за съдействие към Международната организация за здравеопазване на животните и към неправителствени организации.



В мащабната кампания за изкореняване на беса в Мианмар „Четири лапи“ си партнира с Индийския син кръст – една от най-големите азиатски организации за защита на животните, както и с местната хуманитарна организация „Мингалар Мианмар“.  В кампанията се включиха над 40 специалисти от Мианмар, Индия, Йордания, Австрия, Румъния и България. 


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки