Оригинални хайдушки оръжия и магически ритуали за Еньовден на събора „Хайдут Генчо"


Оригинални хайдушки оръжия и магически ритуали за Еньовден на събора „Хайдут Генчо"
Снимки: Архив haiduti.com
29 Май 2018, Вторник


На форума ще се проведе и конкурс за автентична носия. Вижте още какво включва програмата

Автор: Десант

От 22 до 24 юни в местност Дюлите край Хисаря ще се проведе станалият вече традиционен събор „Хайдут Генчо", организиран от Сдружение "Хайдути".  

Участниците във форума ще имат възможността на 24 юни да посрещнат при големия камък, насред поляната на събора, точно в 5,30 ч. първите слънчеви лъчи на Еньовден, за да усетят тайнството на празника.

Малко по-късно в този последен фестивален ден, в 9,30 ч. ще бъде изпълнен обичаят Еньова буля, като моми и невести ще извършат своето магично наричане за здраве и добруване на всички присъстващи, които ще бъдат преведени през поляната, за да минат под изплетени от целебни билки венец.

За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат Росица Пейчева, Трио “Калина”, Теди Еротеева, Даниела Пирянкова, младите таланти от “15 лалета”, а също и нестинари, кукерски групи и калоферските гайдари.

Кулминацията на програмата ще е възстановката „Хайдут Генчо”.



Задължително облекло за гостите и участниците е народната носия.

По време на фестивала ще се проведат и традиционни български борби. А изкушените от кулинарията ще може да опитат току-що изпечения в подница хляб. 

По-находчивите могат да отворят старите бабини ракли и да извадят оттам грижливо пазените чеизи, надиплени с много любов и предавани от поколения, па да се включат в конкурса за автентична женска и детска носия и хайдушко облекло. Записването за участие в надпреварата ще се извършва на място до 10,30 ч. на 24 юни.  

А покрай това ще има подредена и изложба на автентични носии от Хисаря, както и на оригинални хайдушки оръжия.




В категории: Традиции , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
29.05.2018 14:25:24
1
1
Българските хайдути били цвета на българската нация-силни,сръчни,умни,обичащи рода си и България-те наказвали самозабравили се турци,черкези и някои български чорбаджии.От всеки мъж не е ставало хайдутин и войвода.В гората живота е бил -истинска армия-10-20-хайдути-19 век,които живеели на военни начала-дълги преходи,живот на караул-постове,храна хляб,лук,сирене,качамак,вода от бистра река,сражения с турски потери.Хайдутина е владеел боя с оръжие-отлично-сеч със сабя,стрелба с пушка,бой с нож.Тичане,борба,прескачане на плет и кон със скок.Турските потери не били за подценяване в тях служили яки,бързи-турци-пехливани и стрелци с пушки.Четите на Генчо войвода от Хисар и Чакър войвода от Самоков-всявали страх в турски бабаити над българите-рая.Хайдутите на Чакър войвода с техника мушкане с ятаган-френска-фехтовка сразили в битка турска потеря,която се биели със сеч на ятагана-стара-система-саблен бой.Панайот Хитов е бил изявен български войвода.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки