Елитът на българската археология се събира в Бургас


Елитът на българската археология се събира в Бургас
Снимка: Десант
29 Май 2018, Вторник


По време на форума ще бъдат разкрити тайните на Черно море и подробности за най-важните археологически обекти в нашата страна 

Автор: Десант

От 31 май до 3 юни Бургас ще е домакин на 57-та Национална археологическа конференция. Мащабното научно събитие ще събере в Морското казино елита на българската археология. То е част от разширената програма на Европейския морски ден, чийто домакин тази година е морския ни град.

Още в първия ден на конференцията като важен акцент ще бъдат представени резултатите от археологическите проучвания в региона. Археолозите ще обобщят данните от изследванията на праисторическите могили край Каблешково и Бургас, римската колония Деултум, крепостите Акве калиде, Порос и Русокастро, както и светилището в местността Шилото и тракийската крепост при с. Извор.

През втория ден от форума ще бъдат изнесени доклади за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти от територията на България, проучени през 2017 г. Програмата на третия ден от конференцията ще завърши с годишно заседание на Асоциацията на българските археолози.

На 31 май ще бъдат раздадени и годишните награди „Златен грифон" на Министерството на културата, които се присъждат за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на 2017 г.



Тържественото събитие ще продължи с откриване на атрактивна изложба „Скритите тайни на Черно море". Тя ще представи любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки