Мъртва риба в Белославското езеро и река Банска


Мъртва риба в Белославското езеро и река Банска
Река Банска, Снимка: ​Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“
28 Май 2018, Понеделник


Заради свърхпроизводство при обработка на розов цвят дестилерия в с. Зелениково замърси водите на река Рахманлийска

Автор: Дина Харизанова

Със затоплянето на времето  взеха да зачестяват и сигналите за измряла риба в различни водоемите в страната, а също и за помътнели води в реките.

Тези дни от ​Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ съобщиха, че е установен замърсителят на река Рахманлийска. Оказва се, че това е производствена база и дестилерия в с. Зелениково, която вследствие на свърхпроизводство при обработка на розов цвят, замърсява речните води. Това е довело до изключително ниски стойности на разтворен кислород в тях. Допълнително ще се изследва и наличието на общ азот и растителни масла. 

Проверката на р. Банска пък е установила различни видове мъртва рибакаракуда, речен кефал, мряна и др. Водата е видимо мътна и застояла, със забавено течение, обрасла с водна растителност, изтъкват от басейновата дирекция, които обаче при направеният обход на района нейните служители не са установили промишлени предприятия. Но пък са забелязани изхвърлени битови отпадъци в реката, които би могло да са причина за замърсяването, довело до измирането на рибите. 

Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда във Варна пък проверяваха миналата седмица сигнал за мъртва риба в Белославско езеро. При огледа му те откриват единични екземпляри от мъртва кая и установяват, че водата е с кафеникаво-червен цвят.

Тук също не е ясно кои са мистериозните източници на замърсяването, а също и откъде се е появил засеченият разлив на нефтопродукти, следствие на който се виждат мазни петна в акваторията на водоема.

Взети са две водни проби в района на Ферибота пред Белослав на приблизително 500 м. от двете страни на канала. От контролираните показатели на място на брега на гр. Белослав са отчетени: pH – 7.52, температура на водата – 22,9°С, съдържание на разтворен кислород - 6,8 мг/л.  Показателите на водната проба от отсрещния бряг са: pH – 7.48, температура на водата – 22,1°С и съдържание на разтворен кислород 4,01 мг/л, при норма от 6.00 мг/л.

Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки