В Деня на Свети дух почитаме загиналите за свободата на Македония


В Деня на Свети дух почитаме загиналите за свободата на Македония
28 Май 2018, Понеделник


Хиляди са българските жертви по време на кръвопролитните въстания, гонения и бруталната асимилация

Автор: Десант

Тази година на 28 май църквата почита Свети дух. В светския ни календар този църковен празник се отбелязва като Ден на загиналите за свободата на Македония.

Честването му води началото си от юни 1923 г., когато се навършва една година от убийството на войводата поет Любомир Вецов. Той загива на 3 ноември 1922 г. в битка със сръбските четници.

Инициативата за отбелязване на този ден е на македонската студентска корпорация „Вардар", която е учредена през 1920 г. и в чието ръководство влиза и самият Любомир Вецов. Именно затова първоначално в Деня на Македония се почита неговата памет и паметта на друг войвода - Илия Кушев, който също загива в битка със сръбските завоеватели на Македония.

След като в първите години се отбелязва паметта на тези двама войводи, от 1927 г. по единодушното решение на всички бежански организации в София се решава Свети дух да бъде Ден на Македония.

В София честванията са били особено мащабни - в масовите манифестации по този повод участвали до 50 000 души. Това събитие представяло монолитното единство на бежанските организации, като всяка една е имала своето знаме.

След една дълга пауза от 50 години, честванията са възстановени в наше време, но денят се отбелязва в отделни организации и с по-скромно присъствие.

Това е денят, в който свеждаме глави на синовна почит пред жертвите, дадени по време на Кресненско-Разложкото въстание (1878 г.); Мелнишкото въстание (1895 г.); Горноджумайското въстание (1902 г.); Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) и други изяви на свободолюбимия дух на българите, отдали живота си за свободата на своите сънародници в Македония.

Прекланяме се и пред паметта на хилядите жертви на Тиквешкото въстание (юни 1913 г.) и Охридското въстание (септември 1913 г.), вдигнати срещу новите сръбски поробители; а също и пред жертвите, дадени в националноосвободителната борба, за освобождение на Македония от сръбския и гръцкия режим през 1912-1915 г.

Особено дълбок поклон сторваме в този ден пред 200 000 български офицери и воини, дали живота си за освобождението на Македония и обединението в периода 1912-1918 г., както и пред жертвите, дадени от българите във Вардарска и Егейска Македония в периода между двете световни войни.

Поклон пред близо 18 300 българки и българи, сред тях и над 2000 деца между 6-12 г. станали жертва на повсеместния сръбски, национален и политически гнет, прогонване, асимилиране и физическо изтребление, вършени от сръбските окупатори и главно от зловещата организация „Църна рука” във Вардарска Македония 1919-1941 г.

Шапки долу и за хилядите млади българи - студенти, ученици, интелектуалци, жертва на сръбския терор в периода 1919-1941 г., а също и за десетките хиляди българи, жертви на гръцкия терор, оставили кости по Егейските острови в периода 1919-1941 г. за да запазят народността си.

Специално преклонение отдаваме на повече от 10 000 българи, жертви и над 60 000 прогонени от гръцката жестокост по време на Гражданската война от 1946 - 1949 г, чиято нерешена съдба продължава и до днес.

Прекланяме се пред жертвите на кървавата Коледа през 1945 г., когато сръбските и македонистките комунистически власти само за няколко дни избиват цвета на българщината във Вардарска Македония.

Опитите да бъде променена националната идентичност на българите в Македония след 1944 г., доведоха само до разделяне и хиляди жертви на братята от двете страни на границата, които младите поколения в България и Р Македония трябва да знаят. Историческите факти, чужди и наши са повече от категорични, до 1945 г. историята, културата, езика, борбите и духът на населението в Македония е български.

Това трябва да бъде официално признато от днешните политици, историци, журналисти и др. интелектуалци в България и Р Македония. Припомняме, че неотдавна бе сформирана Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси с Македония, чиято цел е да допринесе за „обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки