Македония отбелязва 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия


Македония отбелязва 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия
27 Май 2018, Неделя


Честването на юбилея продължава и в понеделник с празнична златоуста литургия от 9,00 часа в охридския храм "Света София"

Автор: Десант

Катедралният храм „Света София” в Охрид днес бе център на тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Там бяха премиерът на Македония Зоран Заев, президентът Георге Иванов, архиепископ Стефан и Негово високопреосвещенство митрополит Тимотей на Дебърско-Кичевска епархия.

В църквата "Свети Панталеймон", в местността Плаощник край Охрид пък бе извършен молебен пред гроба на свети Климент Охридски. В него взеха участие всички митрополити от Св. Синод, архимандрити и други владици. 

Честването на юбилея продължава и в понеделник с празнична златоуста литургия от 9,00 часа в "Света София", която ще бъде отслужена от архиепископ Стефан в чест на членовете на Светия синод на МПЦ, съобщава БГНЕС.

Представители на висшето държавно ръководство също се очаква да присъстват на литургията.

Хилядолетното оцеляване на Охридската архиепископия, като едно от най-значимите юбилейни тържества за македонската държава и народ, ще бъде отбелязано с множество културни, научни, академични, образователни и спортни събития.

Дейностите са разпределени до края на календарната година, като са предвидени много инициативи като публикуване на научни трудове, изработка на печати, монети, провеждане на училищни конкурси, издаване на значими публикации, организиране на научни академични събирания и спортни дейности. Целта им е да бъде привлечена по-широка общественост




В категории: Новини , Международна политика , Църкви и манастири , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки