Когато хората масово се лишават от храна, за да търкат талончета - не ограничения, а направо бой през ръцете си трябва


Когато хората масово се лишават от храна, за да търкат талончета - не ограничения, а направо бой през ръцете си трябва
Снимка: Дойче веле
26 Май 2018, Събота


В Австрия купуването на талони за хазартни игри е възможно само в определени пунктове, каквато е идеята и на Валери Симеонов

Автор: Димитър Петров, news.bg

Измина повече от месец, откакто вицепремиерът Валери Симеонов за пръв път се обяви срещу рекламирането на хазарт. В парламента беше внесен законопроект от НФСБ, чиято цел е да забрани индиректната реклама на хазартни игри, както и да ограничи продажбата на талони само до лицензирани за това места. Д

вете най-големи парламентарни групи (ГЕРБ и БСП) обявиха подкрепа за проекта, от "Воля" също се изказаха благосклонно. Предстои разглеждане и гласуване, като междувременно Симеонов лансира и идея за облагане на самия хазартен бранш с 20% ДДС (пита се в задачата защо сега хазартът е с данъчни облекчения).

Естествено, идеите на лидера на НФСБ срещнаха и съпротива. От КРИБ обявиха, че режимът у нас е сред най-рестриктивните в Европа и по-нататъшното му затягане ще бъде в полза само на нелегалния хазарт. Срещу инициативата скочиха и редица футболни клубове, начело със самия Български футболен съюз.

От "Национална лотария" стартираха петиция за запазване на досегашния режим под надслов "Не убивайте мечтите на хората!".


Като за капак наскоро пръкнали се сайтове за фалшиви новини започнаха да разпространяват клевети срещу Валери Симеонов (например, че се обявил за анулиране на пенсиите на онези граждани, чиито деца са емигрирали).

Трябва ли обаче да се ограничи рекламата на хазарт и достъпа до хазартни игри? Еднозначно, категорично и безусловно - да! Безогледното рекламиране (направо, агресивно натрапване) на всякакви "игри на късмета" доведе до ситуация, която вече е заплаха за националната сигурност.

Непълнолетни купуват безпроблемно талончета, семейства губят жилищата си заради хазарт, пандемията е заразила 3 милиона българи (мнозина от които социално слаби), 3 милиарда лева или 3% от БВП се разиграват по този начин, вместо да се инвестират в смислено потребление или да стимулират устойчиви икономически активности...

От друга страна, хазартът у нас се оказва притегателна сила за туризъм (особено поради факта, че в близките до нас Турция и Израел е забранен). Приходите от този бранш, които се формират благодарение на чужди туристи, изобщо не са за подценяване и не бива с лека ръка да ги загубим. Въпросът е как да спрем някои негативни обществени процеси, без да засегнем хазартния туризъм?

Що се отнася до рекламата, тук проблем няма. Туристите не ги вълнува дали по нашите улици и телевизионни канали се рекламира хазарт (възможностите са им рекламирани от туроператорите още в техните държави). Затова тук може да се действа здраво. Тотална забрана на рекламирането на хазарт, аналогична с тази на тютюнопушенето. С едно важно уточнение: какво всъщност е хазарт?

В действителност, не всичко, което масово се мисли за хазартна игра, е такава. Хазартни игри са само онези, които се основават на случайност, късмет, шанс. От съвкупността на хазартните игри трябва да се изключат онези, в които има спортен елемент - залагания на футболни мачове, конни състезания, кучешки надбягвания и т.н. Тук случайността отстъпва на фактори като моментна спортна форма, атмосферни условия и др. - неща, които могат в някаква степен да бъдат предвидени, ако играчът следи внимателно игрите и разчита на някаква логика. Викторините, които се печелят благодарение на познания (тип "Стани богат") също не бива да се третират като хазартни игри, защото поощряват трупането на знания. Специален статут трябва да имат спортният тотализатор (с традиции още от комунизма) и държавната лотария (с традиции дори от монархията).

Това, което трябва да бъде ударено, са истинските хазартни игри - рулетка, блек джак, покер автомати, ротативни машинки, бинго и разбира се, търкането на билетчета. За тях не само пълна забрана на рекламата, а и ограничаване на достъпа. Ето и едно предложение в тази посока.

Всеки, който живее на територията на България и иска да играе такива игри, трябва да се сдобие със специално разрешително, издавано от държавна институция (НАП или Комисията по хазарта). За да получи този документ, съответният гражданин трябва да отговаря на следните условия:

- навършени 18 години;
- платени данъци за предишната година над определен минимум (това доказва, че има достатъчни доходи за нормален живот и може да си позволи да похарчи известни суми за хазарт);
- платени здравни осигуровки (ако не си ги платил, откъде имаш пари за да търкаш талончета?);
- изрядно кредитно досие (в смисъл, че няма просрочени плащания по лични или фирмени кредити);
- липса на установена хазартна зависимост.

Ако отговаряш на всички тези условия - пилей си парите, щом ти е кеф. Ако не - сори. А ако пък междувременно си нарушил някое изискване, разрешителното се анулира. (Чуждите туристи могат да получават този документ при влизане в страната, без да бъдат проверявани.)

Според експерти, по отношение на рекламата и достъпа до хазарт, България е в "златната среда" на ЕС - има и по-либерални, има и по-рестриктивни примери. Което означава, че спокойно може да се намери мегдан за по-твърди мерки.

В Гърция например залите за хазартни игри се помещават само в туристически зони.

В Австрия купуването на талони за хазартни игри е възможно само в определени пунктове (каквато е идеята и на Валери Симеонов - а не, както сега, талончета да се предоставят на най-видни места по касите на супермаркетите, и отгоре на всичко персоналът да е инструктиран активно да ги предлага).

В Нидерландия целият хазартен бранш е под държавен монопол, а в игралните зали не се допускат лица с установена хазартна зависимост. (Впрочем, това поставя въпроса редно ли е да има частна собственост в хазарта - бизнес, който не изисква нито иновации, нито инвестиции отвъд стандартните разходи около заплати, машини и реклама, а прилича на кокошка, която снася златни яйца. Та, защо печалбата от този "вечен бизнес" да отива в ръцете на някой привилегирован, вместо да се инвестира за обществени нужди - образование, здравеопазване, инфраструктура, отбрана?)

Изобщо, в много европейски държави, нито казината и бинго залите са "на всяка крачка", нито телевизионната реклама се лее като звуков фон.

Един пример за по-либерален режим е този във Великобритания - и по отношение на телевизионна реклама, и като масовост и достъпност на игрите. Само че хазартът е част от националните традиции и народопсихологията на британските народи (особено на англичаните). А на българина това явление доскоро бе чуждо.. Сега обаче растат поколения, които се приучават, че житейски успех се постига не с труд и знания, а с търкане на талончета. От които печелят основно тези, които ги продават.

Наясно съм, че на тези призиви някой ще отговори в стил "какво дясно има в опитите за регулации и ограничения на даден бранш"? И по принцип ще е прав, с едно уточнение: бизнесът не трябва да бъде ограничаван, когато се стреми да създаде просперитет. А този бизнес в момента създава нещо друго. Когато хората започват масово да се лишават от храна (или да си купуват заместители) за да търкат талончета - не ограничения, а направо бой през ръцете си трябва.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Н Николов
26.05.2018 09:19:17
1
0
Рекламата на хазарт трябва да се забрани!Дори хората играещи на хазартни игри са на това мнение!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки