Ще лъскат по трансграничен проект легендарния Кадин мост


Ще лъскат по трансграничен проект легендарния Кадин мост
Снимка: Юг news
25 Май 2018, Петък


Вижте подробностите

Автор: Десант

Общината в Невестино ще реализира проект за цялостна реконструкция на емблемата на този край - Кадин мост на река Струма, строен през XV в., съобщи кметът инж.Димитър Стаменков.

Финансирането е по програмата за трансгранично сътрудничество съвместно с община Дойран, Македония.

Според надписа върху мраморна плоча на едно от перилата на съоръжението, мостът е издигнат през 1469-1470 г. Той е дълъг около 140 м, широк е около 5 метра и е с пет свода със сталактитови орнаменти и розети по стълбовете. Уникални са и 6-метровите колони, които го крепя.

Както уточнява „Юг news", идеята е целият корпус да бъде почистен и укрепен, където това се налага, а също и да се монтира художествено осветление по него.

Има предложение да се спре движението на всякакви МПС и по каменните плочи, които ще заменят асфалта, както е било едно време, да може да се минава само пеша. Към настоящия момент през моста преминават и камиони до 10 тона.

Изследователи твърдят, че Кадин мост е може би най-старият в страната. Освен че е емблема на общината, край него в близкия парк се прави редовно фестивалът „Струма пее“.

Проектът вече е навъртял две-тригодишна давност от разработването си, но котка все му минава път, изтъкват от „Юг news". Местните жители се надяват скоро да видят в близък до автентичния му вид мостът, свързван с митове и легенди за невести и везири, за поробители и проявена наша смелост срещу омразните потисници, описван в разкази и новели.

Мостът се издига в центъра на село Невестино. Името му идва от турското „кадън кюпраси“ или в превод „Невестин мост“.

Според една от легендите за построяването му, строежът на моста не вървял, защото всичко, което вдигали майсторите през деня, било нощем отнасяно от буйните води на Струма. За това майсторите решили, че за успешното му довършване ще трябва да дадат курбан една от жените си и нарекли това да е първата, която на заранта ще им донесе ядене. Това се оказала Струма невеста, жената на майстор Манол (Мануил) и за това тя била зазидана в основите на моста. 

Според втората легенда, мостът е построен по заповед на султан Мурад като сватбен подарък на една смела българска невеста. Когато тръгнал на военен поход, на това място султанът срещнал сватбари. Те не се побояли от султанските войски, а невестата се поклонила на султана. когато той я попитал какъв дар иска, тя пожелала да се направи мост над реката. Мостът бил направен и наречен „Невестин" или „Кадън" (по късно видоизменено в Кадин).

Според трета легенда, мостът бил изграден по настояването на местен турски съдия - на турски „кадия", и оттам получил и името си „Кадин" мост.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки