Изсъхнаха част от кипарисите, които трябваше да пазят от снегонавяване АМ „Тракия“


Изсъхнаха част от кипарисите, които трябваше да пазят от снегонавяване АМ „Тракия“
Снимки: Авторът
25 Май 2018, Петък


Те бяха засадени преди половин година в участъка между Бургас и Карнобат, където през зимата се трупат най-много преспи 

Автор: Дина Харизанова

Пред ноември миналата година край автомагистрала „Тракия“ между Бургас и Карнобат бяха засадени 700 кипариса. С тях бе изградена своеобразна „стена" край участък от 350 м, който всяка по-тежка зима при силни снеговалежи често става непроходим и води до затваряне на отсечката за движение.

Целта бе дърветата да спират снегонавяването, като по този начин предпазват трасето от натрупване на преспи.За щастие, тазгодишният зимен сезон се размина почти без сняг в тази част на България, та не можа да се види ефектът от, така да се каже, „живото съоръжение".

Но пък е видимо за всички пътуващи по магистралата край този участък, че много от кипарисите вече са изсъхнали. 

Все пак не е достатъчно само да засадиш едно дръвче в земята. След това трябва да се полагат и грижи, за да се прихване и да расте. Специално иглолистните видове се нуждаят от много вода, за да пуснат здраво корени. Но очевидно от пътната агенция са решили, че със засаждането на кипарисите са изпълнили дълга си и повече няма какво да се занимават с тях.

Дано не излезем лоши пророци, но май тази защитна преграда няма да свърши много работа, защото ако съхненето продължи, дърветата ще се разредят - сухите така или иначе ще загинат и ще оставят празно място, а ще останат да стърчат само зелените от тях. Така ефектът от засаждането им на практика ще гони нулата. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки