Горско стопанство „Рилски манастир” бере първата си реколта от... ягоди


Горско стопанство „Рилски манастир” бере първата си реколта от... ягоди
Снимка: ЮЗДП
25 Май 2018, Петък


Ароматните плодове са от сорта „Клери” и са отглеждани с биоторове, без да са пръскани с вредни за здравето препарати

Автор: Десант

Добра първа реколта от ягоди, отгледани в собствена градина, отчитат в Държавно горско стопанство „Рилски манастир”, съобщават от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).

От ранна сутрин работници и служители на териториалното поделение са в горския разсадник „Герена” край с. Стоб, за да приберат плодовете на своя труд.

През 2017 г., в опит да разнообразят дейностите и приходите от недървесни горски продукти, с доброволните усилия на целия колектив тук бяха засадени близо 3 декара с ягоди. За да бъдат осигурени максимално добри условия за плододаване, горските служители изградиха и система за капково напояване.

„Ягодите са от сорта „Клери” - едри, вкусни и ароматни. Предназначени са за директна консумация. И най-важното – не са пръскани с препарати, които са вредни за здравето, използвани са биоторове”, казва директорът на ДГС „Рилски манастир” инж. Георги Кабзималски.

Фирма от региона е осигурила изкупуването на ароматните плодове, които вече се предлагат по пазарите. До края на кампанията се очаква добивът да достигне 1500 кг, което е добър резултат за първа година на плододаване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки