Мажоретките изтикаха на заден план светите братя на манифестациите за 24 май


Мажоретките изтикаха на заден план светите братя на манифестациите за 24 май
Снимки: Авторът
24 Май 2018, Четвъртък


Как поамериканчихме и най-българския празник

Автор: Диана Славчева

С всяка изминала година манифестациите за 24 май стават все по-празнични и все по-масови, след като дълго време от началото на т.нар. преход се правеха плахо и рехаво - да не би случайно и тях да обявят за "социалистическа" традиция, подобно честването на 1 май, да речем. 

Много отдавна трябваше да се дадем сметка, че празникът на първоучителите Кирил и Методий, утвърдил се като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, а също и празник на буквите - онези сладкогласни аз, буки, веди..., сътворени от обявените за „покровители на Европа“ двамата свети братя, винаги се е чествал с всенародни почести и манифестации.

Така е било и през Възраждането, така е било и по царско време, и през социализма, и през демокрацията... 

Та това ни беше думата, де - че отбелязването на този прекрасен и вдъхновяващ празник става все по-оживено, все по-пъстро, все по-сърцато. Това обаче, което прави смущаващо и неловко, бих казала, впечатление, е че като задължителни персонажи след транспаранта с името на училището или културната институция, след ликовете на светите първоапостоли св. св. Кирил и Методий и следващата ги фанфарна музика се нареждат... мажоретките. 



Някак нелепо е на фона на този празник на буквите главно действащо лице да са спретнати в трика момиченца, размахващи кичозни рошави понпони, жонглиращи с палки и скандиращи екзалтирано "Мила ни е просветата, драга ни е културата" или нещо от сорта.



Абсурдно е някак си на този единодушно признат за най-български празник най-знаковите участнички в парада да са последователките на един изцяло американски продукт, изнесен по целия свят. Мажоретките по принцип се свързват като символ на спортните терени. Тяхното шоу и кълчотене е задължителна част от спектакъла на американската Национална басктетболна асоциация (НБА), както и в дербитата по ръгби и други физкултурни прояви. 



Затова и присъствието им на 24 май, и то в главната роля сред дефилиращите, е озадачаваща. И не казвайте, че то това било създавало празнично настроение, че било готино и не знам си какво.

Та много по-добре е вместо тях да манифестират дечица, нагиздени в народни носии, както може да се види тук и там, но рядко. Много по-българско е и родолюбиво. Не ли?! 




В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
24.05.2018 12:47:03
0
0
SIGURNO ZA TOVA ZAPO4NAXA DA PODMENJAT VSI4KO BALGARSKO I PATRIOTI4NO S 4UZDESTRANEN ,,KI4,,! NE TRJABVA LI NAI-POSLE DA SI ZADADEM VAPROSA: A KOI ILI KOJA INSTITUTZIJA VAZPITAVA MLADITE BALGARI V RODOLJUBIE I NATZIONALNA KULTURA? NIMA TOVA NE E OBRAZOVANIETO?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки