ВАП разпореди проверка спазва ли се в курортите ни Закона за устройство на Черноморското крайбрежие


ВАП разпореди проверка спазва ли се в курортите ни Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
23 Май 2018, Сряда


Отговорната задача е възложена на министър Николина Ангелкова, според която няма проблем хотели да се строят на плажа, а държавата е безсилна пред нарушителите

Автор: Силвия Горанова

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова проверка за законност по спазване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

При осъществяването ѝ подлежи на инспектиране изпълнението на специални законови изисквания, от рода на:

- обезпечаване на свободния достъп до морските плажове, без определяне на такси за това;

- осигуряване не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите. По силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели;

- законосъобразно поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др.

Според закона задължителни са дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2 на сто от площта на морския плаж, се казва в текста на ВАП.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове и наложени принудителни административни мерки.

Целта на проверката е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон, се казва в прессъобщение от ВАП.

Какви ще бъдат заключенията от проверката още не е ясно. Повод за безпокойство доколко тя ще бъде обективна, е нашумелият скандал с хотелския комплекс "Оазис ВИП клуб" в Слънчев бряг, който е изграден на самия плаж, на метър от морето. Според министър Ангелкова той бил законен и държавата не можела да направи нищо, за да го премахне.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
24.05.2018 12:44:44
0
0
Deputat Constantin Codreanu: „În ultimul an situația drepturilor naționale ale românilor din afara granițelor țării a regresat”

http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/politic/27777-2018-05-24-09-45-28.html

"De asemenea, avem în vedere neglijarea de către guvernul de la Chișinău a necesităților cultural-identitare ale compatrioților din raioanele Taraclia și Ceadâr-Lunga, singurele centre raionale în care nu există nicio formă de învățământ în limba română, chiar dacă asemenea cereri au fost formulate în mod repetat de către locuitori."

Organizația Unionistă ODIP trage un semnal de alarmă legat de singura școlă cu predare în limba română din raionul Taraclia, din Basarabia…

http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/politic/27779-2018-05-24-09-53-49.html

Готви ли се отмяна на гагаузката Автономия в Молдова от страна на тамошната про-румънска власт като мярка против евентуални (справедливи) искания за автономия от страна на българите в Молдова и унгарците (може би и украинците) в Румъния???
Българите в Молдова очевидно са дискриминирани спрямо гагаузите. След бъдещото твърде вероятно поглъщане на Молдова от Румъния и края на незавимата държава Молдова единственият начин за предотвратяване появата на унгарската автономия в новата, по-голяма Румъния е да се отмени гагаузката още преди това поглъщане. Иначе унгарците ще добият териториално-етническа автономия по образец на гагаузите.
Струва ми се че се търсят поводи за отменяне на гагаузката автономия, например: "румънците" (тоест молдованите) били дискриминирани от властите на гагаузката автономна област. Ако и беше така това не е причина за отменяне за гагаузката автономия а само за подобряване на правата на тамошните "румънци" чрез наредба от страна на гагаузките власти.
Очквайте и русофилията и русофонията на гагаузите и тараклийските българи да бъдат използвани като "оръжие", тоест аргумент против гагаузката автономия, България и евентуалното искане на автономия от българите в Молдова от страна на румънските власти в пропагандата им при правителствата на големите държави (тоест "Великите Сили") от Запада (в това число САЩ, Германия, Франция и Великобритания).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки