Изложиха чудотворната икона „Одигитрия Байталска“ за поклонение във Видин


Изложиха чудотворната икона „Одигитрия Байталска“ за поклонение във Видин
23 Май 2018, Сряда


Много болни получили изцеление от различни заболявания след молитви пред светинята 

Автор: Десант

На 21 май в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин преди започване на вечерното богослужение тържествено бе посрещната Байталската чудотворна икона на Божията майка.

Светинята се съхранява в девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Байтал, Украйна, и гостува в пределите на България по благословението на Негово високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. 

Историята разказва, че манастирът бил нападнат и опожарен от турци през XVIII век, а иконата била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от нея започнало да се стича миро и се случили множество чудеса.

Така, някога укритата Байталска Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в други православни страни. Много болни получили изцеление от различни заболявания и множество бездетни семейства след молитва пред иконата се сдобили с деца. Своята благодарност те изразили с дарове, които и днес окичват иконата.

Иконата на света Богородица „Одигитрия Байталска“ ще остане за поклонение в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин до 28 май, уточняват от Светия синод.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки