Неправителствени организации подкрепят необходимостта от дискусия за промени в Закона за хазарта


Неправителствени организации подкрепят необходимостта от дискусия за промени в Закона за хазарта
23 Май 2018, Сряда


Увеличаване на вноските за социално отговорен хазарт предлагат 15 НПО, в становище до вносителите на промените в Закона за хазарта – Христиан Митев и народни представители от НФСБ

Автор: Десант

Неправителствени организации подкрепиха необходимостта от дискусия за промени в Закона за хазарта и излязоха с конкретни предложения в становище до вносителите на промените – народният представител Христиан Митев и неговите колеги от НФСБ.

Становището е подписано от 15 НПО, сред които Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Българска асоциация за семейно планиране и сексуално здраве, Национална мрежа за децата.

„Според нас е изключително важно да се предвиди увеличаване на средствата за хазарт за общественополезни инициативи, предвидени по чл.10а от Закона за хазарта в съответствие с Европейската препоръка 2014/478/ЕС, както и за подобряване на механизмите  за разпределението им“, се казва в становището.

От неправителствените организации посочват, че в последните години отделянето на финансов ресурс от организаторите на хазартни игри е практика, която се прилага в редица европейски страни.

Въведено е и понятието „благотворителна лотария“, включително е създадена и Асоциация на благотворителните лотарии в ЕС, чиито членове предоставят 40 % от приходите си за неправителствени организации.

В становището се посочват добри практики, като тази в Швеция, където средствата от лотарии финансират неправителствени организации, работещи в сферата на здравеопазването, сътрудничеството за развитие (помощ за развитието на други страни), детските и човешки права и опазването на природата.

В Холандия лотариите подкрепят организации, работещи за култура, човешки права, социално включване, природозащита и сътрудничество за развитие, посочват в становището си неправителствените организации.

В Черна гора средствата от лотарията се отделят за социални и хуманитарни дейности, за хора с увреждания, за спорт, култура, неформално образование и борба срещу наркотици и други форми на пристрастяване.

От 15-те НПО посочват, че въпреки, че в България от 2015 г. организаторите на хазартни игри също са задължени да внасят годишни вноски за социална отговорност и е предвидена нормативно ясна процедура, средствата, предвидени за проекти за младежки дейности не са били разпределени достатъчно ефективно, за да постигнат целите си.

По тази причина те предлагат промяна в текстовете на чл. 10а от Закона за хазарта за увеличаване на вноските за социално отговорен хазарт, сформиране на работна група към Министерството на младежта и спорта за прецизиране на правилата за разпределение на средствата, както и включването на експерти по зависимости и представители на НПО в комисията за оценка на проектите.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bozzz
23.05.2018 08:35:44
1
0
Дано забранят поне обявяването на печелившите публично!Това е най-зарибяващата част от рекламата!Всеки си казва,че и той ще спечели децата взимат лош пример от такива обявления!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки