Национална мрежа за децата към НФСБ: Поздравяваме ви за промените в Закона за хазарта


Национална мрежа за децата към НФСБ: Поздравяваме ви за промените в Закона за хазарта
22 Май 2018, Вторник


От неправителствената организация предлагат дебатът по законопроекта да обхване не само рекламата, но и данъчните облекчения за хазарт, които „позволяват бързото и агресивно разрастване на хазартните игри в България“

Автор: Десант

„Поздравяваме ви за инициативата за ограничаване на рекламата на хазарт и лотарийни игри“, заявиха от Национална мрежа за децата в позиция до вносителите на промените в Закона за хазарта – Христиан Митев и неговите колеги от НФСБ. Позицията е депозирана в Народното събрание.

Припомняме, че в инициирания от вицепремиера Валери Симеонов и внесен от депутатите на НФСБ законопроект се предвижда забрана и на непряката реклама (забрана на пряката съществува и в сегашния закон), както и се предвижда продажбата на лотарийни билети само на лицензираните за това места.

„Наблюдаваме обезпокояващата тенденция все повече деца и родители да стават зависими от хазартните игри в страната ни. Членове на наши организации споделят, че в училищата, където работят, все по-често наблюдаваме деца, които купуват лотарийни билети. Кризисните центрове, както и социалните услуги за деца и семейства в страната работят по много случаи, в които цели семейства губят своите домове, вследствие на хазарта, и от това кризите в семейството стават все по-големи и по-трудни, а децата са тези, които са най-потърпевши“, се казва в позицията на Национална мрежа за децата.

От неправителствената организация предлагат дебатът по законопроекта да обхване не само рекламата, но и данъчните облекчения за хазарт, които „позволяват бързото и агресивно разрастване на хазартните игри в България“.

„За близо 10 години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд лв. В същото време платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. или под 0,6 % от печалбата“, се казва в позицията на Национална мрежа за децата.

„Годишните вноски за социално отговорно поведение на хазартния бизнес са изключително ниски. Организаторите на онлайн залагания внасят най-високата сума – 50 000 лв., казината – 10 000 лв., а организаторите на лотарийни игри, които са с огромен оборот и печалби, дължат само 5 000 лв.“, посочват в позицията си от Национална мрежа за децата.

„Когато хазартът се превръща в основна мечта на нацията – това е проблем и този проблем трябва да бъде разрешен“, посочват още от Национална мрежа за децата и заявяват готовност да се включат в бъдещи дискусии по темата в името на това интересът на българските деца и семейства да бъде защитен максимално при регулирането на хазарта и лотарийните игри.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Valq
22.05.2018 17:55:37
2
0
Дано забранят рекламата на хазарт по-скоро за да си отдъхне обществото.Това е безобразие вече с тия реклами постоянно.Децата свикват с това от малки!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки