Омбудсманът свиква спешна среща по повод подсъдимите българи в Гърция


Омбудсманът свиква спешна среща по повод подсъдимите българи в Гърция
За фрапиращия случай разказа пред медиите самата потърпевша - Маргарита Стамова от София
22 Май 2018, Вторник


Те са обвинени за трафик на хора, въпреки че за това няма преки доказателства

Автор: Десант

Омбудсманът Мая Манолова организира междуинституционална работна среща с граждани, медии и представители на държавните институции, на която ще бъдат обсъдени проблемите на наши сънародници, съдени в съседна Гърция по подозрение за трафик на хора.

Манолова е сезирана от потърпевши български граждани за казуса им с продажба на моторно превозно средство у нас, което не е пререгистрирано от новите си собственици, а с него е извършено престъпление – превоз на нелегални имигранти в южната ни съседка.

За фрапиращия случай разказа пред медиите самата потърпевша - Маргарита Стамова от София. През 2011 г. тя продала колата си на мъж от Враца, но той не я пререгистрира в КАТ. Две години по-късно автомобилът е хванат с мигранти в Гърция, а Маргарита става подсъдима за подпомагане на превоза им.

Така тя е изправена пред реалната опасност да бъдат лишена от свобода за деяние, което не е извършила.

Новият собственик на автомобила живее във врачанското село Бутан. Твърди, че отдавна не е негов. „Продадох го, някакви циганчета го взеха”, казва Адриян Буджански, който допълва, че никой не го е търсил за нищо. 

Маргарита се готви за делото, живеейки в страх. „Страшно ми звучи, защото имам две деца и сама си ги гледам и ми притеснено. И това ми минава като мисъл – изведнъж, ако дойдат и ме затворят”, призна тя.

Работната среща при омбудсмана ще се състои днес, 22 май 2018 г. от 12.00 часа в институцията на омбудсмана – ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Поканени да участват са както потърпевши от каналджийството наши сънародници, така и всички отговорни държавни институции - Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „Национална полиция“, Прокуратура на Република България и Нотариалната камара.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки