Колко църкви и манастири у нас носят имена на български светци


Колко църкви и манастири у нас носят имена на български светци
Снимки: Авторът
19 Май 2018, Събота


Това разкрива изложба в бургаския исторически музей

Автор: Диана Славчева

Всички 65 канонизирани български светци събра в една изложба бургаският исторически музей. 

В отделните тематични раздели посетителите ще се запознаят с българските светци отшелници, светци просветители, светци мъченици, светци владетели и светци църковни дейци, живели във времената от IX до ХХ век.

"Никъде другаде у нас не може да се видят на едно място всички българи, чиито заслуги и подвизи са довели до тяхното канонизиране" - изтъкна депутатът от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Христиан Митев, който откри експозицията в Нощта на музеите.От нея става ясно, че от 161 манастира на територията на България патрон на 9 от тях са български светци - 6 носят името на свети Иван Рилски: Рилският, Чипровският, Бистрецкият, Германският, Курилският и Руенският манастири; 2 са наречени на св. св. Кирил и Методий: Клисурският и Горнобанският, и един е посветен на св. Димитрий Басарабовски.

От 2338 православни храма у нас, на 205 патронът е български светец, като отново най-много - на 93, той е св. Йоан Рилски, следван от св. св. Кирил и Методий - 87 църкви; св. цар Борис - 13 църкви и т.н.
В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки