Фирма от кръга на „Лукойл-Нефтохим“ в схемата на саниране в Бургас


Фирма от кръга на „Лукойл-Нефтохим“ в схемата на саниране в Бургас
19 Май 2018, Събота


Холдингът АКЗ ЕООД, собственост на руски гражданин, ще плаща неустойки за некачествен ремонт и просрочване на срока за издаване на обекта

Автор: Севдалина Пенева

За пореден проблем, свързан с изпълнението на националната програма за енергийна ефективност, сигнализират жители на Бургас. Този път точката на конфликта между изпълнители и потърпевши от безобразно саниране, е блок 58 в ж.к. „Изгрев“, възложен на фирма от кръга на „Лукойл-Нефтохим“ - холдингът АКЗ ЕООД, собственост на руски гражданин.

Некачествени ремонтни дейности, некомпетентна работа, несъобразяване с утвърдения проект, безконтролно съхранение на строителните материали и просрочени срокове – това е само част от неприятната картина.

Живущите в 16-етажния блок твърдят, че работниците на фирмата лепили новите пана върху стари, за да спестят материали. На други пък, които искали да си запазят старата санировка, която била качествена, им я изкъртили и сложили новата.

Боядисването на фасадата започнало, преди да бъдат демонтирани климатиците. На места пък боята вече е паднала, а реално обектът все още не е приключен официално, независимо че крайният срок е забавен с повече от пет месеца.

В много от апартаментите се появили течове заради некачествено монтирана дограма. Неуредиците били отстранени след месеци взаимно опъване на нерви и писане на жалби до общината.

На междуетажните портални врати са оставени прагове, които затрудняват преминаването на детски и инвалидни колички. Изнервени от мудната и безобразна работа, жителите се обърнаха и към телевизия СКАТ и сайта Десант.нет.

Петър Стефанов, Анна Генчева, Керана Стратиева са сред потърпевшите, които пожелаха да дадат гласност на проблема.



На практика почти във всеки апартамент мургавите неквалифицирани работници, немани от фирмата изпълнител, са оставили по някаква поразия. Най-често дограмата не е била добре изчислена и е оставен луфт, през който се процежда вода в дъждовно време.



Най-големият абсурд пък бил, когато един от ромите срязал главния щранг на ВиК инсталацията на последния 16-ти етаж. Не можел да различи тръбите за парното от тази за водата.

По проект на терасите е трябвало да има две отводнителни тръби, но е оставена само една, при това, без да има място за отичане на водата. На въпрос, как ще си мием терасите, майсторите от „АКЗ-Бургас“ отговорили – ще ползвате стирка, няма да поливате вода с кофи.



За една година на обекта са се изредили поне четирима технически ръководители, които допълнително са забатачили изпълнението. Хората се оплакват, че между тях нямало никаква примественост и не работили по проект. На място на 16 май заварихме Венелин Ганев, който е технически ръководител от няколко дни.


Венелин Ганев

Въпреки признанието му, че е изпратен на обекта, за да отстрани нередости, които са констатирани, Ганев отсича: „Проблемът изобщо не е сериозен. Първо, гражданите са некомпетентни и ми говорят само за проект, но те не разбират, че ние точно по проект работим.”

Неговото мнение споделя и официалният представител на „АКЗ-Бургас“ Наталия Петкова, която ден по-късно, на 17 май, също се появи край бл. 58, за да се опита да уталожи страстите. „Не смятам, че работниците са били неподготвени и са непрофесионалисти. Те много добре работят, но тук се получава някакъв конфликт на интереси с гражданите”, твърди тя.


Наталия Петрова

Вместо отговор, въпросните граждани пуснаха екипа ни в домовете си, за да снимаме „качествената” работа на „професионалните майстори”.



Сагата с блока започва през зимата, когато става ясно, че срокът за приключване на обекта няма да бъде спазен. Той е променян няколко пъти, като последно е определена дата в средата на декември. Шести месец оттогава краят на злополучния ремонт не се вижда.

Хората са писали многократно пъти жалби до общината като последната им е от февруари. Казват, че никой не е дошъл на проверка, не са получили и отговор.

Проверката от страна на Община Бургас бе задействана на 17 май, след като жителите се обърнаха към двете медии.


Весела Цакова


Весела Цакова, гл. инженер в отдел „Строителство“, обеща от името на изпълнителя, че до 17 юни всички щети по апартаментите и по общите части ще бъдат отстранени и обектът официално ще бъде издаден. Отделно тя се закани, че „АКЗ-Бургас” ЕООД ще бъде санкционирана за немарливото изпълнение и за забавянето.

Фирма АКЗ е регистрирана в Бургас преди 16 години от руския гражданин Михаил Григориевич Сахаров. За нейно седалище е посочен адрес „територия на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД“. В момента като собственик на дружеството в Търговския регистър е вписан синът на Сахаров - Артем Михайлович Сахаров, с чието име се свързват общо 15 компании, регистрирани в България. 


Артем Сахаров (в средата)

АКЗ-Бургас ЕООД е сключила договор с община Бургас за саниране на 4 жилищни сгради в морския град, една от които е печално известният 58 блок, за който по договор са изплатени над 1 650 000 лева.

Вижда ли се края на сагата в блока и какви мерки ще предприеме общината срещу некоректната фирма, очаквайте продължение следващата седмица.






В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки