Какво трябва да знаем за опасните трансмазнини


Какво трябва да знаем за опасните трансмазнини
18 Май 2018, Петък


Световната здравна организация настоява до 5 години те да бъдат забранени, а целта е да бъде предотвратена смъртта на половин милион души годишно

Автор: Десант

Световната здравна организация (СЗО) излезе със сериозни данни за това какво причиняват трансмазнините на тялото ни. Исканията са до 5 години те да бъдат забранени, а целта е да бъде предотвратена смъртта на половин милион души годишно.

Колкото по-бедни са страните, толкова по-разпространени са продуктите със съдържание на хидрогенирани мазнини.

Рискът идва то факта, че тези масла са изкуствено преработени и са по-близо до пластмасата като съдържание.

Генералният директор на Световната здравна организация обясни, че трансмазнините се срещат най-вече при пържените храни и опакованите. Те увеличават риска от сърдечносъдови болести – с  21% и от смъртност – с 28%. Причината да се срещат толкова често е, че са евтини и лесни за обработка.

Част от богатите страни вече са ги премахнали, като са наложили ограничение върху тези храни. Една от препоръките на СЗО е да се консумира 1% от тези мазнини на ден.

Най-много такива мазнини има в чипса, снакса, пакетираните храни, тестените изделия и бързите закуски.

Кардиологът доц. Сотир Марчев потвърди в студиото на bTV, че тези мазнини са много опасни и водят до увеличаване на сърдечносъдовите заболявания.

Той също потвърди, че техните молекули са много близо до пластмасата. Ако ядете хидрогенирана мазнина, вие ядете химически произведена храна, каза доцентът.

Българският представител в СЗО – проф. д-р Веселка Дулева, обяви, че само за 10 години вносът на палмово масло се е увеличил двойно в България.

Дулева подчерта, че вече са предприети някои мерки за ограничаването на консумацията на трансмазнини. Такива продукти са забранени в детските градини и учебните заведения, както и в храните за бебета и кърмачета, уточни тя.
Източник: бТВ


В категории: Новини , Медицина , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки