В Българово сведоха глава пред невинните жертви на „Второто Баташко клане"


В Българово сведоха глава пред невинните жертви на  „Второто Баташко клане"
Снимки: "Десант"
17 Май 2018, Четвъртък


Пред костите на зверски закланите около 400 православни християни  венци и цветя поднесоха и патриотите от НФСБ и СЕК

Автор: Десант

Несъмнено Баташкото клане е една от най-кървавите и зловещи страници в българската история. Близо две години след него обаче в църквата в днешния град Българово, тогава Уруменикьой, и в нейния двор се разиграват подобни ужасяващи събития. 

Преди 140 години, през февруари 1878 г. тук намират смърстта си около 400 зверски изклани от башибозука православни християни, жители на населеното място. 

Изплашени от безчинствата на отстъпващиге черкези и татари, които панически бягат към пристанището в Бургас, за да отплават към Истанбул, подгонени от настъплението на руските военни части, местните жители се скриват в храма. 

Две денонощия обсадените прекарват зад стените му, а на третия ден някои от богатите гърци, живеещи в Уруменикьой, плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Но когато отварят църковните врати и християните пристъпват в двора, там са посрещнати от ятаганите на разярения башибозук, който избива всички до крак.

По чудо оцелява само едно момче, което по-късно разказва за разигралата се трагедия. Подробностите за нея се предават от уста на уста между жителите на Българово. Покъртителното злочестие, сполетяло някогашните им предци, остава известно в историята като „второто Баташко клане”.Когато на 4 февруари „летящият отряд” на полковник Александър Лермонтов освобождава градчето в близост до Бургас, руските войници намират в двора на храма в Българово стотици трупове, сред които и много невръстни деца. 

И до днес при изкопни работи във връзка с ремонти в църквата и прилежащите й части се откриват кости на загиналите мъченици. Всички те са събрани в построената в двора на храма костница.

През 2011 г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Баташкото клане и бе решено тяхната памет да се почита на 17 май. Затова и всяка пролет на този ден в Българово пък свеждат глави пред паметта на невинните жертви на турските безчинства в тукашния храм.

А през май 2008 г. Общински съвет – Бургас, по инициатива на тогавашната група на Независимите (сега „Национален фронт за спасение на България“) и лично на Валери Симеонов, прие декларация, признаваща геноцида над българския народ.

И тази година на 17 май отец Захарий отслужи заупокойна молитва. По традиция на нея присъстваха патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) и Средна европейска класа (СЕК), журналисти от телевизия СКАТ и сайта „Десант", общински съветници от патриотичната формация, представители на общинското ръководство в Бургас и Българово, както и много местни жители.Третокласниците от местното ОУ „Васил Левски" разчувстваха пристъстващите на молебена с рецититала си на патриотични стихове и вълнуващото изпълнение на „Тих бял Дунав" и „Аз съм българче" и песен, посветена на Апостола на свободата, патрон на тяхното училище. Програма изнесоха и жените от пенсионерския клуб „Тодор Първанов" в Българово. След това всички, присъстващи на помена, поднесоха венци и цветя пред тленните останки на изкланите от башибозука християни, намерили вечен покой в костницата, изградена в двора на храма.Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. от гръцкото население на селището, като е украсена с великолепни дърворезби и икони от тревненски майстори. Повечето от тях сега се съхраняват в Църковно-историческия музей и криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.През комунистическия период храмът „Св. Атанасий” запустява и е осквернен. Местни жители режат дърворезби от иконостаса, за да си правят рамки за огледала. Не липсват и иманяри, които ровят дори пред олтара, за да търсят несъществуващото имане на жертвите на башибозуците.

В нови времена, по инициатива на НФСБ бе започнат строеж на масивна камбанария. Замисълът е тя да се превърне в символ на паметта на загиналите тук православни християни.

Предстои също така да се надгради сградата, където е подслонена костницата с тленните останки на ибритите уруменикьойци. В нея е предвидено да се оформи музеен кът и да се провеждат уроци по вероучение с децата на Българово. По думите на отец Захарий за реализацията на строежа ще са нужни към 28 хиляди лева, за които Църковното настоятелство ще разчита на щедри дарители.На призива за спомоществователство в днешния тържествен, макар и тъжен ден, веднага се отзова общинският съветник от групата на НФСБ-СЕК в бургаския парламент Константин Бачийски, който веднага обеща финансова подкрепа за начинанието
В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки