Мистерия в Кърджали с безследно изчезнала картина на Георги Трифонов


Мистерия в Кърджали с безследно изчезнала картина на Георги Трифонов
Снимка: 24rodopi.com
16 Май 2018, Сряда


Художници допускат, че платното „Скотовъдец" е откраднато и изнесено в чужбина

Автор: Десант

В Кърджали се издирва безследно изчезналата картина „Скотовъдец" на известния художник Георги Трифонов (1947-2011), която за последно била изложена в пенсионерски клуб в родопския град.

Липсата й била установена от съпругата на твореца Йорданка Арнаудова, която не успяла да открие платното при подготовката на юбилейната изложба на майстора на четката, планирана да бъде подредена в галерията на улица „Шипка" 6 в столицата.

Според художници, творбата е открадната и изнесена в чужбина.

24rodopi.com публикува становището по случая на местната общинска администрация, според което картината „Скотовъдец" на Георги Трифонов не е заведена и не се води на отчет във фондовете на Община Кърджали и Художествена галерия „Станка Димитрова".

Това е установила проверка във фондовете на галерията и инвентарния опис на общинското имущество.

„Не е коректно община Кърджали да бъде обвинявана без доказателства в безстопанственост и да се внушават неверни твърдения. Неслучайно ръководството на общината инвестира хиляди левове за реставрация и съхраняване на картините от фонда на художествената галерия, които бяха в критично състояние. Опазването на културното наследство е сред приоритетите на общинското ръководство, както би трябвало да е и на всички граждани, притежаващи ценни творби", посочват още кърджалийските общинари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки