Отключиха за малко вратата на официалния вход на паметника Бузлуджа


Отключиха за малко вратата на официалния вход на паметника Бузлуджа
Снимки: Областна управа - Стара Загора
16 Май 2018, Сряда


Вижте защо представителите на медиите бяха допуснати в рушащата се „чиния"

Автор: Десант

Днес областният управител на Стара Загора Гергана Микова и заместникът й Димитър Драчев отключиха вратата на официалния вход на паметника Бузлуджа, за да влязат представители на медии в сградата.



Монументът на върха е открит през 1981 г. След 1989 г. той бе оставен на произвола на съдбата и започна да се руши. От съображения за сигурност преди близо 10 години входовете му бяха затворени, а влизането беше забранено.

Отскоро той се охранява денонощно от полиция, след като пред входа му бе монтирана караулка. Преди това неколкократно вратите му бяха залоствани и заковавани с различни плоскости и дъски, които обаче тутакси бяха откъртвани от любопитните да надникнат в „чинията" туристи.

„Спазих своето обещание пред журналисти да отворим сградата, макар и съвсем за кратко. Целта е да се „запечата“ в кадри и снимки  моментното й състояние" - изтъкна старозагорският областен управител.

Тя уточни, че през септември се очаква у нас да пристигнат специалисти от „Европа ностра“, които ще обследват паметника. „Но още преди тях имаме намерение да потърсим и други начини да се направи техническа експертиза за състоянието му" - допълни Гергана Микова.

Тя е изпратила писмо с молба за съдействие до ръководството на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). „Смятаме, че е възможно завършващи архитектура студенти да изготвят дипломните си работи, обследвайки конструкцията на паметника, и това няма да коства никакви средства. Такава практика има в редица европейски страни. Заявен интерес за извършване на технически проучвания на монумента има и от страна на частни лица“, обясни още Микова.

Интересът от наши и чуждестранни гости към Бузлуджа продължава да е голям. Стотици хора продължават ежедневно да посещават паметника. Не е тайна за никого, че преди да сложим полицейска охрана, нерегламентираното проникване вътре беше постоянно, а мнозина си плащаха за това. Смятам, че ако се осигури безопасен достъп до част от сградата, монументът може да се превърне в туристическа атракция, която ще носи добри приходи на държавата", категорична бе Гергана Микова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки