Защо Нарек, който се чувства българин, е вкаран в лагер за нелегални имигранти


Защо Нарек, който се чувства българин, е вкаран в лагер за нелегални имигранти
13 Май 2018, Неделя


В същото време араби и африканци получават документи за самоличност само за няколко месеца, негодува семейството на момчето, което живее тук откакто се помни

Автор: Янко Георгиев

„Аз не съм престъпник, не съм мигрант, изхвърлил документите си на границата, за да скрие своята самоличност”. Думите са на Нарек Оганесян, който живя известно време в центъра за задържане на нелегални имигранти в Бусманци. Въпреки, че се чувства повече българин, отколкото арменец. Защото целият му живот е преминал в България.

Майка му го е докарала в страната ни, когато е бил 6-месечно бебе, разказва човешката, но и абсурдна история Нова ТВ. Нарек е ходил в българска детска градина, завършил е българско училище, приятелите му са българи. Българин се чувства и той. Въпреки това за държавата той е чужденец, третиран като мигрант.

Опитите на майката да уреди документите на сина си удрят на камък до ден днешен, когато момчето вече е на 23 години. В момента Нарек е извън центъра на мигранти, пуснат е на свобода, но се страхува, че против волята му ще бъде върнат в Армения, за да изкара там военната си служба.

За мен това е равносилно на смърт, там нямам близки, корените ми са отрязани, казва младият мъж. Майка му добавя, че идва с детето си тук през 1995 г., защото бащата на Нарек ги тормозил. Тя казва, че синът няма никакъв документ, защото трябвало да се открие бащата, който да даде съгласието си и да се извади арменски документ. Това не е било по силите на жената.

След 18-годишната му възраст това отново е невъзможно. Всеки арменски гражданин, където и да се намира по света, трябва да се върне в Армения и да служи в казармата, след като навърши пълнолетие. Чак тогава може да си вземе арменската военна книжка и да му се издаде документ за самоличност. А Нарек в армията не иска служи, напомня за конфликта в Нагорни Карабах, опасява се, че ще бъде заставен да воюва и вероятно убит.

Докато майката и момчето търсят изход от ситуацията и се надяват на медийна подкрепа, Нарек казва, че мигранти от Афганистан, Пакистан, Иран, за няколко месеца са получили статут на пребиваващи в страната и са им дадени български документи.

В положението на Нарек в България има десетки млади арменци, повечето от които родени в България, които са принудени да работят в сивия сектор и не смеят да пътуват, за да не бъдат хванати и върнати в Армения, където нищо не ги свързва. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки