Русенски етнографи ще нижат „Герданът на Калиопа“ в Гюргево


Русенски етнографи ще нижат „Герданът на Калиопа“ в Гюргево
13 Май 2018, Неделя


Румънци пък ще демонстрират на българска територия шевици с кусатури в Нощта на музеите

Автор: Десант

За първи път през тази година русенската Нощ в музея ще премине границите на дунавския град и на страната и ще се разпростре и в съседна Румъния, съобщават от РИМ-Русе.

Уъркшопът „Герданът на Калиопа“ ще гостува в Гюргево. Етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова ще демонстрират пред румънска публика старинни техники за изработване на бижута от мъниста. Инициативата се случва в партньорство с Окръжен музей „Теохари Антонеску“ – Гюргево.

От своя страна, румънският културен институт изпраща в Русе Лупу Лучика - етнограф-реставратор и Джорджиана Щефан - музеограф, които ще направят работилница за изработване на разделители за книги с кусатури (традиционни шевици от Влашко).

За първи път ще бъде реализиран и обмен на публики, в рамките на който румънски посетители ще дойдат да разгледат русенските експозиции, а жители на Русе ще присъстват на румънската Нощ в Окръжния музей в Гюргво.

Повече от 20 събития – игри, изложби, танцови изпълнения, уъркшопи, възстановки, театрални миниатюри, концерти, прожекции и презентации, ще се случат в експозициите на русенския музей в рамките на „Петнайста Пълна Нощ в музея“ на 19 май. За присъстващите са предвидени множество забавления, образователни инициативи, практически занимания, демонстрации, срещи с интересни творци, млади изпълнители и нови проекти, както и досег с традициите на региона.

И тази година най-малките гости на музея ще имат възможност да се превъплътят в образа на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя облекло – щитове, ризници, шлемове, мечове.

В Лапидариума на музея момчетата и момичетата ще направят своите първи стъпки в археологията. Разкопките ще се извършват под вещото ръководство на археолози, които ще покажат на децата как се откриват предмети, как се описват и датират находките.

Играта „Търсачи на съкровища“
пък ще провокира подрастващите да търсят предмети в музейните експозиции, да изказват предположения за техния произход и предназначение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки