Готова е първата съвременна туристическа карта на община Созопол


Готова е първата съвременна туристическа карта на община Созопол
12 Май 2018, Събота


В черноморския ни град през юни ще се събере целият световен картографски елит

Автор: Десант

От 18 до 23 юни в Созопол ще се събере целият световен картографски елит. В тези дни българският черноморски град ще има честта да е домакин на 7-та конференция на Международната картографска асоциация.

На форума ще бъде представена и първата съвременна туристическа карта на община Созопол, изготвена от Международния търговски и културен център "Геопан". Тя е плод на 7-месечен труд, изтъкна д-р Стефан Пейков, който я презентира днес в Ахтопол по време на кръгла маса, посветена на християнството в Странджа и Одринска Тракия.

На картата, която е в мащаб 1:50 000, са нанесени 1800 топонима и всички координатни точки. 

"Това е безценен професионален инструмент за развитието на българския туризъм", подчерта д-р Пейков.

Той изтъкна, че в Турция редовно се публикуват географски карти, на които Бургас, Созопол и цялата гранична ивица са представени с общото название Тракия, при това - като част от територията на югоизточната ни съседка.

Именно издаването на такива карти, като тази на община Созопол, е начинът да се противопоставим на тези нагли провокации на съседите, категоричен бе президента на "Геопан".

Той алармира също, че в Турция предстои издаването на каталог, в който са събрани всички турски топоними, съществуващи в България! А това несъмнено е красноречив знак, че Ердоган и неговата клика очевидно нямат намерение да се откажат от неоосманските си мераци и няма да отклонят поглед от териториите, завладяни някога с ятаган от падишаха.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки