Тази година пазарът на труда в Бургас е доста по-оживен


Тази година пазарът на труда в Бургас е доста по-оживен
11 Май 2018, Петък


Вижте какви кадри, освен в сферата на туризма, се търсят край морето 

Автор: Диана Славчева

На прага на тазгодишния летен сезон Бюрото по труда в Бургас отчита чувствително намаляване на броя на безработните в региона. Равнището на безработицата в региона е доста по-ниско от това в страната, както и в сравнение с миналата година. По думите на специалистите, това е показателно, че пазарът на труда в тази част на България е в процес на развитие, а икономиката е в подем.

По думите на  директора на бургаското Бюро по труда - Живко Янакиев, в сравнение с 2017 г.  през първото тримесечие на 2018 г. регистрираните на трудовата борса безработни е със 1000 човека по-малко, което прави с половин процент по-ниско равнището на безработицата. 


Живко Янакиев

В подкрепа на това, че пазарът на труда тази година е доста по-оживен, са и заявените на бургаската трудова борса свободни работни места. Към момента техният брой е около 2600. 

Най-много свободни позиции, съвсем разбираемо, има в сферата на туризма. Търсят се кадри и в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Но също така и в браншовете, тясно свързани с обслужването на курортистите - транспорт и търговия. 

Но това, че в Бургаско безработицата е ниска и все повече следва тенденцията да намалява, от своя страна води до недостиг на свободни кадри за нужните на бизнеса позиции - както на специалисти, така и на нискоквалифицирана работна ръка. Въпреки че през лятото край морето се стичат трудоспособни хора от цялата страна, това пак не решава проблема с временната заетост около курортния сезон.

В същото време, активно търсят работа и хора с различни други професии. Постоянен дефицит на кадри се усеща в сферата на здравеопазването - при това целогодишно; а също и в строителството, металообработването и др.

Освен като посредник на трудовия пазар, Бюрото по труда в Бургас ежегодно провежда и не малък брой квалификационни курсове. Разбираемо е, че по-голямата част от тях са за обучение в търсените от туристическия бранш специалности.

Но също така има и курсове за други професионални поприща, към които също има интерес и съществуват възможности за реализация - например за заварчици. „Не знам някъде другаде да има възможност за получаване на някаква квалификация за тази професия, освен при нас" - изтъква Живко Янакиев.

Той уточнява още, че много търсени от работодателите са и офис секретарите и асистентите за отглеждане на деца и възрастни, като Бюрото също редовно организира курсове за придобиване на професионална квалификация и в тези направления. Тази година над 500 души са се включили в различни такива обучения. 

Разбира се, Бюрото по труда в Бургас работи и по различни проекти, програми и мерки, насочени към стимулиране на работодателите да наемат хора с различни проблеми - не само здравословни, но и социални, като майки с малки деца, които традиционно биват избягвани от предлагащите свободни работни позиции.


В категории: Репортажи , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки