С над 1 милион лева е източена Здравната каса в Пловдив за една година


С над 1 милион лева е източена Здравната каса в Пловдив за една година
Снимка: Емил Кацаров, бТВ
10 Май 2018, Четвъртък


Престъпна схема е била осъществявана с фиктивни аптеки и дублиране на скъпоструващи лекарства за хепатитно болни

Автор: Десант

С над 1 милион лева е източена Здравната каса за 1 година по престъпна схема в Пловдив с фиктивни аптеки и дублиране на скъпоструващи лекарства за хепатитно болни. Това оповестиха от Пловдивската окръжна прокуратура след извършените вчера арести в града, съобщава БНР.

Сред сред задържаните има и двама служители на Касата.

Повдигнати са обвинения на аптекар, за когото се смята, че е в основата на схемата на използвания от него посредник, управлявал дружествата фантоми и на двама служители на Регионалната здравноосигурителна каса. Единият – директор на дирекция, а другият – негов подчинен и началник на сектор "Контрол на аптеките".

Окръжният прокурор Румен Попов поясни, че на практика в несъществуващите аптеки са били назначавани магистър-фармацевти, а рецептите и протоколите, които са подавани в Касата, са били попълвани с данните на реални пациенти, предимно болни от хепатит С, чието лечение месечно струва между 25 и 35 хиляди лева.

Информацията за тях е предоставена от двамата служители на Касата. Аптеките са работили около два месеца, след което са били закривани. До момента е установено, че е имало три такива, както и че служителите на Касата са получавали около 60 процента от източваните пари.

Четиримата обвиняеми са в ареста за 72 часа.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки