Скандал в Бургас с възстановяването на пано на Кольо Фичето


Скандал в Бургас с възстановяването на пано на Кольо Фичето
Снимки: Светлан Атанасов
10 Май 2018, Четвъртък


„Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора" е казал легендарният строител, чийто силует в наши дни предизвика оживени разпри между автор и реставратори

Автор: Диана Славчева

От няколко дни реставрационните дейности по възстановяването на стенописа на Кольо Фичето върху фасадата на едноименната Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас е спряно. Причината е съмнението на автора Енчо Рачев и семейството му, че има разминавания в използваните технологии и материали при реставрацията на архитектурния елемент. От Дружеството на бургаските художници, които са изпълнители на проекта, отхвърлят тези претенции.

Припомняме, че с благотворителна кампания преди време Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас се събраха 12 хиляди лева, нужни за реставрация на символа на училището – художественото пано с образа на патрона на учебното заведение майстор Кольо Фичето. За реализирането на замисъла бе сключен договор с Дружеството на бургаските художници. Скелето бе вдигнато и работата по възстановяването на архитектурния елемент започна...

Най-неочаквано обаче от страна на автора на фреската – Енчо Рачев, и неговия син започват да се предявяват различни претенции по изпълнението на реставрацията и тя е спряна. 

По думите на адвокат Павлина Вълканова, която представлява автора, той се притеснява, че при реставрацията се прилагат техники, различни от тези, които той е ползвал при създаването на паното, затова се притеснява дали възстановяването ще се получи най-близо до оригинала.


Павлина Вълканова

Затова поискали да се подпише анекс с пълна разбивка на дейностите по изпълнението на проекта и подробна количествено-стойностна сметка. 

Председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов обаче е категоричен, че до момента на сключване на договора сътрудничеството с автора е вървяло съвсем гладко и всяка стъпка е била съгласувана с него, като той е държан в течение на всички детайли по проекта и изпълнението му. При това в основата на подписания договор е залегнало становището за реставрационните работи, което е изготвено съвместно с Енчо Рачев и той го е подписал без възражения.


Митко Иванов

Затова и сегашното му искане е изненадващо. Озадачена е и Минка Кюркчиева, зам.-директор на ПГСАГ „Кольо Фичето“, която е инициатор на кампанията за възстановяването на знаковата фреска.

"Още от самото начало всичко се консултира с Рачев и той беше убеден, че нещата ще се получат успешно именно по този начин, по който сме започнали да ги правим. Аз лично комуникирах с него и той бе съгласен с всичко до момента, в който не събрахме парите" - изтъква тя. 

И като стана въпрос за пари, от Дружеството на бургаските художници твърдят, че са получили имейл от семейството на автора - междувременно той упълномощава сина си Димитър Рачев да действа от негово име - с искане за овъзмездяване с 8000 лева, катосрещу 3000  от тях авторът ще продаде вар, за която твърди че е оригиналната, използвана при направата на паното преди 55 години, която той бил запазил; 3000 лева са за консултантския му хонорар и 2000 лева за допълнителни работи. 

Адвокат Павлина Вълканова, която Рачеви са наели да защитава интересите им, обаче твърди, че сумата е по-малка. „Става въпрос за 3000 лева, в които се влагат и консултирането от страна на автора, и материалите, които той може да даде и са оригинални, и ако остане въобще нещо за автора като възнаграждение".

Междувременно на Рачев вече са изплатени 1000 лева. Но Митко Иванов е категоричен, че при 12 хиляди лева, колкото е общата стойност на проекта, изплащането на автора на по-големи суми от 3000 лева би компрометирало цялостната реализация на възстановяването.

И без това, по думите му, подадената от Дружеството на бургаските художници оферта, заради това че парите са събрани благотворително, е занижена максимално и той е сигурен, че всеки друг реставрационен екип би поискал много по-висока цена за работата. 

Но не само с това се изчерпват неуредиците между двете страни. Адвокат Вълканова изтъква, че било редно собственикът на паното - т.е. гимназията, да сключи договора за изпълнение на реставрацията не с Дружеството на бургаските художници, а със самия автор.

Митко Иванов обаче е категоричен, че Енчо Рачев много добре е знаел, че договорът ще бъде сключен именно с Дружеството на художниците, а той ще е само консултант, и не е имал нищо против. Поне до подписването му.  Но ето, че сега адвокатката му настоява клиентът й да получи изрично гаранции, че консултациите и съветите му ще бъдат изпълнени както трябва.

Самото пано, което е с площ от 48 кв. м., е изпълнено в техника сграфито и няма проблем по думите на Митко Иванов да бъде възстановено в автентичния му вид. 


Така е изглеждало паното преди години...

Дали препъни камъчето в цялата тази сага са парите или техниката и материалите за реставрация не е толкова от значение. Тъжното е, че една благородна кауза бива осквернена от подобни разпри.

Всъщност всичко отдавна е казано от самия Кольо Фичето в неговия завет, който директорът на гимназията инж. Даниела Симеонова цитира по повод скандала: „Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове да ви събират… Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора". 


В категории: Репортажи , Разследвания , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки