Първото българско училище в Айтос празнува 150-годишен юбилей


Първото българско училище в Айтос празнува 150-годишен юбилей
Снимки: Община Айтос и Фейсбук
10 Май 2018, Четвъртък


Сред неговите възпитаници са много авторитетни български учени и звезди от българската естрада

Автор: Десант

Тази година се навършват 150 години от създаването на първото българско училище в Айтос - СУ „Христо Ботев". Тази значима исторически  годишнина го нарежда до най-старите, най-утвърдени и авторитетни училища в Бургаска област - същински храм на знанието и просветата, през което са преминали поколения достойни айтоски граждани.

Първата сграда на школото била сгушена между църквата и сегашната й камбанария. Тя била съборена през 1929 г. Преди това в една от нейните стаи даскал Господин отхвърлил гръцкия език и започнал да преподава на български.



Колективът на днешното училище е подготвил богата празнична програма по повод бележития юбилей. На 15 май от 18 ч. в айтоското читалище „Васил Левски 1869” ще се проведе тържествен спектакъл под надслов ”Учителю, поклон!”. 

На 16 май от 19,30 ч. от площад „Свобода” в Айтос ще тръгне факелното шествие, а тържественост на събитието ще придаде и празничен концерт заря „1118 усмивки”.

Училището се гордее, че негови възпитаници са такива големи имена и авторитети в българската наука като проф. д-р Димитър Куртев, проф. д-р Стефка Янчева, проф. д-р Иван Маразов и много други.

Сред поканените на тържествата по повод бележитата годишнина са и звездите на българската естрада Панайот Панайотов и Ева Найденова, които също са завършили айтоското СУ "Христо Ботев".

Днес в него се обучават 1118 ученици, които се обучават от 80 учители.  

За своите вече 150 години съществуване училището се утвърди като стожер на образователното дело в общината. То е не само фактор за качествено образование, но и място, където децата откриват и развиват своите таланти, заложби, дарби и умения. 

И наистина, айтоските ученици са сред първите участници в международното математическо състезание „Математика без граници". Наскоро 70 „ботевци" участваха в състезанието и спечелиха много златни, сребърни и бронзови медали. Четирима от тях достигнаха до финалния кръг. Ботевските математици традиционно печелят призови места на всички национални и регионални математически състезания.



Впечатляващо е и представянето на международни и национални фестивали на двете училищни театрални школи. Само на празниците на младежкото сценично изкуство „Бургаски изгреви" айтоските театралите получиха 11 награди. Танцов състав „Тракийче" спечели първо място на международен фестивал на детето в Турция.

Изключително голямо признание за работа на училището е спечеленото първо място на отбор „Диамант"в научното състезание за тийнеджъри, организирано от BASF.

СУ „Христо Ботев“ в Айтос може да се похвали също, че е първото училище в България, въвело  Виртуалната пясъчна кутия (Sand Reality Box) в обучението по обществени науки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки