Цацата поскъпва това лято край морето


Цацата поскъпва това лято край морето
09 Май 2018, Сряда


Все още няма родна прясна риба, плажните капанчета сервират внос

Автор: Десант

Плажният сезон във Варна тази година ще бъде официално открит още на 24 май. Но заведенията край морския бряг вече отвориха врати за курортисти с по-висока цена на най-тачената народна риба – цацата. Порцията струва от 4 до 5 лева, докато миналата година се харчеше за 3,50 лв., пише vnews.bg.

В по-елитните ресторанти в града и на Златни пясъци дребната трицона изобщо отсъства от менютата. Кръчмарите предлагат сафрида на миналогодишните цени от 8-10 лв., но се оплакват, че клиентите рядко поръчват, защото е турски и гръцки.

Рибарите чакат първите пасажи край Варна в края на май, но прогнозите са, че цената ще е твърде солена за кръчмите и порцията прясна риба за кратко ще удари 11-12 лв. – двойно колкото свинска пържола.

Сафрид почти липсва и в Балчик, където трицоната също е заковала цена от 5 лв. Богатите на витамин С и желязо миди, които помагат при висок холестерол и гонят депресията, се предлагат в Белия град за 7 лева порцията. Във варненските заведения край брега мидената салата струва 6 лв., а ястията – от 7 до 10 лв.

Огромни вариации има в цените на чернокопа, който също е внос – от 9 до 15 лв. Порция ципура струва 14-15 лв., а лаврак – от 15 до 18 лв.

Калканът по ресторантите тръгва от 25 лв. и стига до рекордните 45 лв., с които си съперничи с млечното телешко и еленското бон филе, предлагано в изискани крайбрежни ресторанти. До 15 юни обаче пресен калкан няма да можете да пробвате, защото уловът му е забранен. За сметка на това през тази година са увеличени квотите за улов на вкусната риба с една трета и през лятото заведенията ще предлагат повече току-що уловени екземпляри от деликатесния вид.

Рибената чорба остава на старата цена от 3-4,50 лв. Евтина алтернатива са кебапчетата с пържени картофи. Цените им са като миналата година – от 1,20 до 1,80 лв. за кебапче и 2,50-4 лв. за порция картофки. Така обилен обяд, полят с халба бира за 2,50-2,80 лв. може да излезе и малко под десетачка.

На Златни пясъци обаче сметката ще е различна, защото там най-евтините кюфтета и кебапчета на уличните щандове се предлагат по 2 лева, а шотовете и наливната бира вървят по 4 лева, уточнява още медията.

Източник: vnews.bg


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки