Събраха в книга 100 артефакта от героичното време


Събраха в книга 100 артефакта от героичното време
Снимка: РИМ-Русе
09 Май 2018, Сряда


Вижте подробности за тази виртуална колекция

Автор: Десант

„100 артефакта от героичното време. Визуални разкази в музея“ е заглавието на новата книга на проф. д-р Николай Ненов, която представя епохата на българското национално Възраждане чрез експонатите, съхранени в музеите, съобщават от РИМ-Русе.

Избрани са сто артефакта с история, които са важни за разбирането на процесите на съзряването и реализирането на българската нация, тъй като те го опредметяват и онагледяват.

Водещ в представянето е антропологическият принцип, който създава естествен контекст на действията на персонажите от историята. Този подход дава възможност в книгата да попаднат не само оръжия – които са под 40% от показаните експонати, но и множество предмети на всекидневието, религията, знаци на революцията или мемориални свидетелства.

Сред артефактите впечатляват рисунка на маршируващи руски войници, освободили село Вардун, Търговищко, тръбата от раковина на Левски, надгробните паметници на Никола Войводов и Стефан Караджа, поставени от Баба Тонка, както и дървена врата от гайтанджийска одая в Етнографския музей на открито „Етър“, превърната в летопис, съхранила спомен за Априлското въстание.

Новият поглед към ценностите, съхранени в музеите, по същество представлява преконфигуриране на историята, разказана чрез предмети. Това помага да се фокусираме върху експонатите, а оттам и върху музеите. Свидетелската позиция на артефактите се превръща във важен елемент от повествованието за историята, което дава на музеите възможност да представят публично реално случилите се събития.

В изданието са включени с експонати 33 музея от цялата страна. „Визуалните разкази на музеите са подчинени на богатството на колекциите им, затова създаването на настоящата виртуална колекция от сто артефакта конструира Национален музей на Героичното време, какъвто не би могъл да бъде създаден на практика, но който е нужен, за да покаже чрез своето съдържание, разпиляно из всички краища на отечеството, съпричастността на всички нас към общото, което ни свързва“ – изтъква проф. Ненов.

Книгата е част от проекта „Следите на героичното време“ на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН и Регионален исторически музей – Русе, финансиран от Национален фонд „Научни изследвания“. Тя се вписва в Европейската година на културното наследство 2018, а премиерата й е на 9 май, по повод Деня на Европа и Летен Никулден.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки