Изоставените край Барутин мечета заминават за реадаптация в гръцки център


Изоставените край Барутин мечета заминават за реадаптация в гръцки център
Снимка: МОСВ
08 Май 2018, Вторник


Майка им така и не бе открита, най-вероятно е гръмната от бракониери

Автор: Десант

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е дало разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. „Доспат“, да заминат за реадаптация в гръцкия център „Арктурус“.

Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април край доспатското село Барутин и бяха настанени в Парка за танцуващи мечки „Белица“ след спасителна акция, проведена от РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“.

Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИСОВ – Смолян обхождаха регулярно района, но тя така и не беше открита. Много ловци споделиха в социалните мрежи съмнението си, че най-вероятно тя е била убита от бракониери. 

Междувременно мечетата бяха успешно захранени с козе мляко и тяхната адаптация в парка в Белица протече безпроблемно. Затова и специалистите споделят единодушно мнението, че връщането им на този етап в естествената им среда крие сериозни рискове за тяхното оцеляване - едно че, дори и майка им да беше открита, тя може да не припознае рожбите си, поради факта, че са пипани от хора. Друга опасност е при оставянето им е те да бъдат открити първо от друго животно – друга мечка или вълк.

С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, бяха осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и гръцкия центъра  „Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

В първия ден след герьовденските празници беше потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация „Четири лапи“, които до момента полагат грижи за животните. Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.

Акцията по спасяване и реадаптация на мечетата ще е първата по рода с у нас. Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех, изтъкват от МОСВ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки