Защо Рачо Ковача се нагизди с народна носия


Защо Рачо Ковача се нагизди с народна носия
Снимка: Gabrovo News
08 Май 2018, Вторник


И защо Габрово ще се превърне скоро в „малък Брюксел“

Автор: Десант

Емблематичният паметник на Рачо Ковача в реката, минаща през центъра на Габрово, тези дни осъмна нагизден с бяла риза и с червен пояс, а на главата му е поставен калпак със закичено в него цвете. Компания на легендарния основател на града му прави и друг габровски символ – котката, която е поставена на неговата наковалня, информира Gabrovo News.

Всъщност той всяка година по това време бива обличан в тази премяна, за да напомня за предстоящите празнични дни в балканския град. На 18 май в него ще се проведе традиционният карнавал, който тази година ще премине под мотото „Габрово – мой малък Брюксел“.

Ден преди събитието, на 17 май, когато е празникът на града, в местния храм „Успение на Св. Богородица” ще бъде извършен молебен за благополучието на Габрово.

По време на карнавала програмата предвижда демонстрация на скулптиране с шоколад, която ще бъде направена от световноизвестният шоколатиер Мартин Шифърс

На 19  май, събота, пък ще се проведе Националният детски фестивал „Смехоранчета” и ще бъде открито Детското биенале „В света на карнавала“.

В същия ден ще се проведе и Международен Карвинг фестивал на смеха и карнавал-ревю на котки. Покрай това ще има и Парад на кокили „Stilt Walkers“ на унгарците Firebirds, които ще представят и цирково шоу.

За любителите на музиката е предвиден Биг бенд парад.

По същото време Регионалният исторически музей ще отбележи Нощта на музеите с „Празник на щирника”.

По късна доба габровци и гостите на града ще може да се насладят на Светлинен карнавален парад с Театъра на огъня и сенките “Fireter”.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки