Св. апостол Йоан Богослов лекува и след смъртта си


Св. апостол Йоан Богослов лекува и след смъртта си
08 Май 2018, Вторник


Всяка година на 8 май от гроба на апостола излизал много ситен прашец, който извършвал изцеления

Автор: Десант

Днес светата Православна църква възпоменава паметта на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и възлюбения Христов ученик Йоан Богослов се празнува в 26 септември. На тази дата е поместено и житието му.

На 8 май от древност се възпоменават благодатните чудеса, които ставали на гроба на св. апостол Йоан, споменава се честният прах, целебно изхождащ от гроба му в Ефес.

Когато свети Йоан Богослов доживял стогодишна възраст, като много се потрудил за благовестието Христово, заедно със седем от своите ученици отишъл в град Ефес и им заповядал да изкопаят кръстообразна могила. Бидейки още жив, той легнал в нея, приготвил се и предал Богу дух.

След смъртта на светия апостол ефеските християни разкопали могилата му, но не намерили неговото тяло. Като оплакали честната му кончина, те се върнали в града, а след това започнали често да идват на гроба и да възнасят усърдни молитви към Бога, като призовавали за помощ и ходатайство светия евангелист Йоан Богослов.

При това всяка година на този ден – 8 май, от гроба на апостола излизал много ситен прашец, който извършвал изцеления. Вярващите събирали прашеца и с него лекували различни недъзи и болести.

Затова станало обичай на този ден, както и през м. септември да възхваляват и облажават с песнопения великия Божий угодник, възлюбен от Бога повече от всички останали свети апостоли. Свещените песни, които тоя ден се пеят в негова чест, са съставени главно от св. Йоан Дамаскин и от Цариградския патриарх Герман в VIII век.

По молитвите му Господ да дарува и на нас изцеление на недъзите ни – душевни и телесни – и да се сподобим и ние да бъдем угодни и възлюбени на нашия Христос Бог.
Източник: Официален сайт на Българската патриаршия


В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки