От външно министерство потвърдиха за изчезването на алпиниста Боян Петров


От външно министерство потвърдиха за изчезването на алпиниста Боян Петров
07 Май 2018, Понеделник


Българинът е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район

Автор: Десант

Българският алпинист Боян Петров е изчезнал в Хималаите на територията на Тибетски автономен район, КНР, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Алпинистът е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район. В експедицията са участвали още 10 души - 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

„Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3.

Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят“, сподели Радослава.

Тя обясни, че от 29 април никой не го е чувал и виждал, тъй като той е тръгнал сам нагоре към върха. Ден по-късно са се качили други алпинисти, но когато стигнали до 3-тия лагер са намерили палатката празна.

Последните публикации на Боян Петров в социалните мрежи са дни преди да стартира експедицията си. Десетки хора му пожелават успешно изкачване и завръщане.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма.

Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Алпинистът и зоолог е покорил общо десет осемхилядника. Експертът по прилепите изкачи десетия по височина връх в света - Анапурна, и с това влезе в световната история. Нанга Парбат, известен още с прозвището "Голата планина", става третото "завоевание" с височина над 8 хиляди метра за Боян Петров от началото на 2016 г. По-рано през годината кракът на зоолога от Националния природонаучен музей стъпи на Анапурна (8091) и Макалу (8485) - и двата също в Хималаите, но в Непал.

През 2016 г. Боян Петров и ​екологът Андрей Ковачев бяха блъснати край Кресненското дефиле. Алпинистът изненада лекарите с бързото си възстановяване след тежките поражения. Той беше изписан от ВМА по-малко от две седмици след инцидента и отново започна да покорява високите върхове.

Връх Шиша Пангма (8027)е най-ниският сред осемхилядниците на планетата. Той е и единственият от най-високите, който е изцяло в Тибет. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Именно този връх е последният осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване.

Амбицията на Боян Петров и проекта му "Българин на 14х8000" бе да се сдобие с хималайската корона от изкачени всичките 14 осемхилядници на планетата. Плановете му бяха това да стане през 2019 г., за когато бе оставил изкачването на Лхотце (8516 м). Еверест предстоеше да атакува след Шиша Пангма.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки