Бургас ще посрещне за първи път мощи на свети Никола


Бургас ще посрещне за първи път мощи на свети Никола
07 Май 2018, Понеделник


Чудотворецът е покровител на морския град

Автор: Десант

По повод 10-годишнината от първата копка на храма „Свети Никола“ в бургаския квартал "Меден рудник" и полагането през 2008 г. на основния камък църковното настоятелство, с благословението на сливенският митрополит Йоаникий, ще посрещне за първи път в Бургас мощи на свети Николай, който е покровител на морския град.

Те ще пристигнат заедно с мощи на други 16 светии – света Анна (майка на света Богородица), св. Харалампий, св. архидякон Стефан, св. преподдобна мъченица Параскева, свети Герасим Йордански и други.

Припомняме, че в бургаската църква, по инициатива на Божидар Димитров, беше донесено миро от светеца от италианския град Бари. Пред стъкленицата му всеки четвъртък се извършват специални молитви, тъй като четвъртък е денят на свети Николай, според църковното учение.

Мощите на св. Николай и другите светини ще бъдат посрещнати пред храма от викарния епископ Иеротей на Сливенския митрополит и бургаското свещенство на 8 май (вторник) от 18 часа.

Те ще останат тук за поклонение до неделя, 13 май, когато ще бъдат изпратени по същия тържествен начин.

Мощите идват от Стара Загора с благословението на старозагорския митрополит Киприян. Там те се намират в новостраящия се храм "Свети Игнатий Старозагорски".


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки