Не би трябвало да ви искат копие от личната карта


Не би трябвало да ви искат копие от личната карта
07 Май 2018, Понеделник


Ето и какви са ограниченията при използването на ЕГН, съгласно Регламента на ЕС, влизащ в сила от 25 май

Автор: Десант

Независимо дали в България ще има нов Закон за защита на личните данни, който да внедри Регламента на ЕС за защита на личните данни (GDPR), този регламент влиза в сила от 25 май. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов пред БНТ.

Основният момент в GDPR е да има по-сериозни ограничения при използването на ЕГН в публичния и частния сектор. Караджов посочи, че ЕГН е уникален идентификатор и въпросът е да не се използва твърде широко. Например, що се отнася до интернет търговията, ЕГН е излишна подробност за търговците и опасен прецедент за собственика му, стана ясно от думите на експерта.

Копие от лична карта не би следвало да се събира, категоричен е Венцислав Караджов. Единствените изключения са когато Законът за мерките срещу изпиране на пари налага на банките да идентифицират лицето, което извършва транзакциите, или когато закони, свързани със сигурността, изискват идентификация на физически лица.

От думите му стана ясно, че Комисията за защита на личните данни са налагали санкции на мобилни оператори, които са правили копие от лична карта, заяви Караджов.

Където има основание за обработване на лични данни, трябва да има и упоменат срок за съхранението им, заяви още Караджов. Ако няма упоменат срок в закона, европейският регламент и Законът за личните данни задължава администратора да обяви „разумен“ спрямо целта срок.

Като пример за неразумен срок Караджов посочи работодателите, които съхраняват дълго личните данни на потенциални нови служители. Затова законът постановява публичното или частното предприятие да съхранява максимум 3 години личните данни на лицата, кандидатствали за работа.

Все още не е ясно съгласно българското законодателство какви ще са наказанията за непозволено събиране на данни от българските интернет компании за потребителите си и въобще за нарушенията на европейския регламент.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки