Унгарският премиер Виктор Орбан плаши с вето бюджета на ЕС


Унгарският премиер Виктор Орбан плаши с вето бюджета на ЕС
04 Май 2018, Петък


Правителството на Унгария и законодателен пакет "Спри Сорос", който ще бъде насочен към неправителствени организации (НПО), подкрепяни от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос

Автор: Десант

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че Будапеща може да гласува налагането на вето на първия многогодишен бюджетен план след напускането на Великобритания, който обещава получените пари да бъдат обвързани с демократичните стандарти като правото на закона.

Предложеният бюджет за малко повече от 1.2 трилиона евро за периода от 2021 до 2027 г., бе представен в сряда от Европейската комисия след месеци на трудни консултации с 27-те страни, които ще останат в ЕС, след като Великобритания напусне.

"Трябва да има единодушие, така че унгарците не трябва да се притесняват", заяви по време на радио интервю в Будапеща Орбан, цитирап от АФП.

"Докато унгарците не дават зелена светлина, няма да има бюджет", добави той.

"Не подкрепям европейски бюджет, който се захранва от земеделско производство или научноизследователска и изобретателска дейност или регионално развитие, и го изразходва за подхранване на страни, които са се възползвали от мигрантите", каза Орбан.

На предложението се гледа като на начин да се възпрат страните членки на ЕС - като Унгария - които Брюксел многократно критикува заради нарушаването на демократичните стандарти.

Полша дори е изправена пред безпрецедентни санкции заради съдебните реформи.

Механизмът ще позволи на ЕС "да преустанови, намали или ограничи достъпът" до финансиране от бюджета, ако бъдат открити "недостатъци в правовия ред".

В гневен отговор в четвъртък Орбан каза, че унгарското правителство ще се противопостави на всеки опит да се наложат условия за средствата, които получава от блока.

Предложената връзка означава, че финансирането от ЕС може да бъде използвано, за да "изнудва" държавите-членки, използвайки "субективни" критерии, коментира  унгарският външен министър Петер Сийярто.

От своя страна Орбан настоя, че унгарската съдебна система и стандартите за върховенство на закона са наред. 54-годишният премиер беше преизбран миналия месец за трети пореден мандат като премиер с убедително мнозинство от две трети от парламентарното мнозинство, което му дава свобода на законодателството за следващите четири години.

Обещавайки да изгради "старомоден" тип "християнска демокрация, вкоренена в европейската традиция", Орбан заяви, че тежките мерки срещу миграцията ще бъдат първите, които ще преминат през новия парламент, свикан на 8 май.

Така нареченият законодателен пакет "Спри Сорос" ще бъде насочен към неправителствени организации (НПО), подкрепяни от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос, за когото Орбан отдавна е обвинил, че улеснява имиграцията в Европа.

Законите ще „изкарат на светло сенчестата армия (на Сорос)”, заяви Орбан. Пакетът е заимстван от подобни закони в Русия и ще удържи данъците върху НПО, финансирани от чужбина, които "подкрепят" незаконната имиграция.






В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки