Български прокурори с международно признание за приноса им в операция „Халифакс“


Български прокурори с международно признание за приноса им в операция „Халифакс“
04 Май 2018, Петък


Става дума за неутрализирането на международна мрежа за трафик на мигранти през 2017 г.

Автор: Янко Крумов

Международно признание за висок професионализъм получи прокурорът от Специализирана прокуратура Силвия Соколова заради съществен принос в неутрализирането на международна мрежа за трафик на мигранти при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 г., под названието „Халифакс“. Това съобщиха от пресслужбата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Признанието е дошло от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов. В писмо до българския си колега Сотир Цацаров той благодари за отличната работа на прокурор Соколова, както и на колегите й Венцислав Андреев от Върховна касационна прокуратура и Никола Павлов от ГДБОП, в рамките на европейския съвместен екип за разследване на престъпната мрежа.

По време на съвместната операция „Халифакс“ на 26 октомври 2017 г. в различни европейски държави по едно и също време бяха задържани 42-ма участници в престъпната мрежа (7 в България, 13 в Белгия и 22-ма във Великобритания), над 50 микробуса, оборудвани с тайници за превоз на хора (по 7-9 души в автомобил), над 500 нелегални мигранти, основно от Афганистан и Пакистан.

Това бе резултатът от работата на сформирания през март 2017 г. съвместен екип за разследване от Белгия, България, Великобритания, Франция и Холандия, чиято работа бе подкрепена от Евроджъст и Европол, както и от германските полицейски и съдебни служби.

Разследването срещу престъпната мрежа започна в края на 2016 г. във Великобритания и Холандия и обхвана повечето европейски държави. В България Специализираната прокуратура се включи в разследването в началото на март 2017 г.

Оказа се, че българското участие в мрежата е съществено. Почти всички шофьори на лекотоварни автомобили са българи и румънци. На българска територия се оказаха монтирани и тайниците в микробусите – предимно от марката „Ивеко“, с български, румънски и британски регистрационни номера.

В България пребивава за дълги периоди от време и един от ръководителите на международната мрежа - афганистанецът Джабаркал Дауд (Jabarkhall Dawood), който е с местоживеене и във Великобритания. Другият ръководител, също афганистанец – Улла Хан Аман (Ullah Han Aman), който живеел в Гърция и Белгия.

Използвайки авторитета си в средите на афганистанската и пакистанската общност във Великобритания, както и контактите си в Турция, Jabarkhall Dawood и лицата от най-близкото му обкръжение (предимно роднини) организирали нелегалното превеждане на афганистанци и пакистанци от Турция през редица европейски страни до Великобритания.

За целта били изградени престъпни структури в България, Сърбия, Унгария, Белгия, Франция, Великобритания и др. държави.

Задържаните в България участници в престъпната мрежа са екстрадирани в Белгия, където срещу тях и задържаните в други държави предстои съдебен процес.

Със заповед на главния прокурор на република България Сотир Цацаров прокурорите Силвия Соколова и Венцислав Андреев са наградени с Грамота и служебна благодарност за отличната си работа в съвместния екип за разследване.


В категории: Новини , Разследвания , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки