ТЕРЕМ с намерение да изгражда депо за обезвреждане на боеприпаси край Белослав


ТЕРЕМ с намерение да изгражда депо за обезвреждане на боеприпаси край Белослав
04 Май 2018, Петък


Комисията по архитектура и устройство на територията към Общински съвет – Варна, оглавявана от Димитър Карбов от НФСБ, отказа да даде съгласие за изготвянето на подробния устройствен план за имота


Комисията по архитектура и устройство на територията към Общински съвет – Варна отказа да даде съгласие за изготвянето на подробен устройствен план за имот на брега на Варненското езеро. Причината е, че на него ще се изгради депо за утилизиране на боеприпаси. За тази възможност предупреди председателят на комисията Димитър Карбов от "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ).

Искането е от държавната фирма ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал да и се отнася за допускане изработка на специализиран подробен устройствен план - ПРЗ за имот на брега на Варненското езеро.

Инвестиционните намерения са внесени и в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна и са свързани с изграждане на полигон за утилизация на морски боеприпаси, припомни Карбов.

"Редно е и задължително е да се изследва вероятността това намерение да доведе до риск за живота и здравето на хората живущи в околноста. Имотът граничи със землището на Белослав, Белославското езеро и е ограден от земеделски земи. Хората ще бъдат притеснени, ако в близост до населени места ще се извършват подобни процеси.

Трябва да се вземе предвид, че напоследък в България има редица инциденти, свързани с утилизация на боеприпаси. Необходимо е да се отчете интереса на жителите не само на Белослав, Константиново, Страшимирово и Езерово, включително и селищните образувания, но и на град Варна, преди да е възникнало обществено напрежение и ние, общинските съветници, като техни представители не можем да дадем зелен светофар на реализацията на нещо подобно, без да имаме конкретна яснота",
коментира общинският съветник от НФСБ. 

Гл. архитект на града Виктор Бузев обясни пред комисията, че въпросния имот, който е до с. Константиново, е със специално предназначение. Като други обекти на отбраната, за него няма заложени параметри в Общия устройствен план на общината. 

Съветниците обаче отказаха да вземат решение, преди да получат подробна информация от представители на ТЕРЕМ и от военни експерти какво точно ще се прави на въпросния терен.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки