Каменоделци, десенатори и металурзи влязоха в списъка със защитените професии


Каменоделци, десенатори и металурзи влязоха в списъка със защитените професии
Снимка: Професионална гимназия по каменообработване
03 Май 2018, Четвъртък


Паралелките, които обучават по тези специалности, ще може да се сформират и само с по 9 ученика

Автор: Десант

Пътен строител, десенатор на текстил, полиграфист, корабоводител, електротехник, машинен техник, каменоделец, металург, спедитор, специалисти по поставяне на дограма, стъклопакети и изолации, говедовъд, полевъд, техник по пчеларство и бубарство, както и моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни изделия...

Това са част от професиите, определени като защитени от Министерството на образованието и науката. Пълният списък включва общо 29 специалности.

Според проект на постановление за определяне на защитените професии по тях ще могат да се формират паралелки дори и приетите ученици да са под минимума от 18 деца. Те ще могат да съществуват и с 9 ученици.

Държавата ще плаща пълна издръжка за приетите гимназисти. Ще се дават обаче пари и за разликата между реалния брой ученици и минимума от 18. Издръжката за тези незаети места ще е 85% от стандарта за реален ученик по същото професионално направление.

Целта е паралелките по определените като защитени професии да продължат да съществуват въпреки липсата на кандидати за тях.

Такива маломерни паралелки ще може да се сформират и за изучаване на професии, за които се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда.

За следващата учебна година се предлага тези професии да са 54. Сред тях са помощник-възпитател,
организатор по експлоатация на пристанищата и флота, оператор в производството на облекло, стругар, заварчик, корабен монтьор, строител и др.

Минимумът за сформиране на паралелка в този случай е 12 ученика, като  отново държавата ще плаща за разликата между реално записаните и минимума за съществуването на клас по други професии.

Издръжката за несъществуващите ученици ще е 50% от тази за съществуващите. За тези паралелки, дори и да не са маломерни, ще се дават допълнителни средства - плюс 15% от стандарта за издръжка на една паралелка и плюс 15% от този за ученик.

Защитените специалности, както и тези с очакван недостиг на кадри, ще се актуализират всяка година. 

Бележки, становища и предложения по проекта за Постановление на МС, ще може да бъдат подавани към дирекция "Професионално образование и обучение" до 4 юни включително.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки