Кметовете в Бургаска област подписаха протестна декларация срещу здравната карта


Кметовете в Бургаска област подписаха протестна декларация срещу здравната карта
03 Май 2018, Четвъртък


Леглата в най-важните болнични отделения в област Бургас, едно от които е родилното, ще бъдат драстично намалени

Автор: Силвия Горанова

Леглата в най-важните болнични отделения в област Бургас ще бъдат намалени, ако бъде приета Националната здравна карта в този си вид, в който е предоставена на обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването.

Проблемът днес бе поставен на пресконференция от областния управител Вълчо Чолаков, представители на всичките 13 общини в региона и на здравните власти. Ако бъде реализирана картата по този начин, тя ще постави Бургас на 16 място в страната спрямо обезпеченост на леглова база. А при запълване на капацитета им, хората ще трябва да ходят да се лекуват в съседни области или да си заплащат, дори и да са здравноосигурени.

Не са взети правилни данни за населението, посочи областният управител Вълчо Чолаков.

Отчетени са хората по постоянен адрес – 412 000 души, а това число не е вярно, коментира той, защото има много хора, които са с настоящ адрес в региона, а постоянен – на друго място; не са отчетени и българите, които живеят в района само през летния сезон.

Никой не е взел под внимание и туристите – над 3 млн. души минават през летище „Бургас“, голяма част, от които, остават в областта. Не е отчетен и фактът, че в Бургас се разкрива медицински факултет и бъдещите специалисти ще трябва да се обучават в региона.

В здравната карта отсъстват и пет лечебни заведения, сред които бившите диспансери в Бургас – онкологичният, кожно венерическият и психодиспансерът.

Участниците в срещата изготвиха протестна декларация, която Вълчо Чолаков ще внесе в министерството и ще настоява за преразглеждане на НЗК.




В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки