Зловеща буря вилнее над Розовата долина, сняг пада върху цъфналите мимози в Лазурния бряг


Зловеща буря вилнее над Розовата долина, сняг пада върху цъфналите мимози в Лазурния бряг
03 Май 2018, Четвъртък


Тези и други аномалии съпътстват климата още отпреди стотина години

Автор: Диана Славчева

Оревахме орталъка тази година, че нито зимата ни бе като зима, нито пролетта като пролет. Отделно, цели легиони еколози тръбят как климатът се променя заради глобалното затопляне и стягат редиците си за поход срещу всякакви вредни производства, аерозоли и въглеродни емисии...

Падне ли пък малко по-обилен дъжд, почваме да се тюхкаме какви невиждани наводнения ни давят и започват да ни се привиждат библейски потопи.

Всъщност аномалии във времето е имало и ще има. Но каквото е било, отдавна е забравено. Припомнят ни го единствено новините от пожълтелите страници на старите вестници.

Така например, установяваме от публикация в бр. 92 на в. „Казанлъшка искра“, че на 5 май 1928 г. показанията на барометъра буквално са се сгромолясали от нормалните 730 на 715. И това докарва над Розовата долина зловеща буря и дъждове. Страховитата вихрушка, разразила се в нощта на 7 срещу 8 май, изпочупва много дървета и докарва изнурено безсъние на сума ти граждани и селяни, които от ужас остават да бодърстват до зори.

На 12 май от 6 до 6 ч. следобед пък се излива страховит пороен дъжд от 76,4 литра на квадратен метър. По улиците потичат реки. Множество къщи и изби, особено в Долната и Новенската махали на Казанлък, се изпълват с вода, а дворовете се превръщат в блата.

Старата газета свидетелства, че след небивалото бедствие войници и градски служители са помагали на гражданите на изхвърлят водата от къщите и мазетата си.

Не стига туй, ами пороят се придружава от силни гръмотевици и светкавици. Две от по-силните „тресвания“ се стоварват върху църквата „Света Богородица“ и един частен дом, но, за щастие, се разминава без жертви и разрушения, а само с обгаряния и „зашеметяване“ на една жена с детенце.

Ровейки се из старата преса, попадаме и на дописка от 1 август 1939 г. на в. „Вечерна бургаска поща“, която пък съобщава за друго чудо невиждано. Тогава, преди почти 80 години, над Бургас в южна посока прелита огромно щъркелово ято.

„Обикновено щъркелите бягат на юг в началото на септемврий“ - отбелязва редакционната бележка по случая.

Същата тази 1939 г. очевидно е била пълна с много метеорологични куриози. Защото същият този вестник в края на септември излиза със сензационната информация, че „поради продължителното  хубаво време, в лозята край Бургас, в м. Мерджемека  (близо до Камено, б.а.) дюлите, макар и още с плод, са цъфнали отново. Цъфтят  и сливите”...

Минават години, и в средата на първия месец на 1960 г. в Европа са отчетени небивали студове. За това съобщава на 15 януари преди близо 60 години в. „Черноморски фронт”: „На Лазурния бряг чак до Корсика върху цветущите мимози е паднал сняг... В северната част, по-специално в района на Сан Кантен, корабоплаването по канала става само с помощта на ледоразбивач.  В Англия дебелината на снега надминава 60 см.”

Е, все още ли вярвате на глобалните промени в климата, за които  в последните години постоянно алармират разни НПО-та, фондации и грийнписи?! То е ясно, че цялата тази врява е, за да изкрънкат пари да спасяват планетата. Чудно е как има кой да им се връзва...


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки