Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас обнови важна апаратура със средства от дарители


Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас обнови важна апаратура със средства от дарители
03 Май 2018, Четвъртък


Новата техника е много важна в нашата специалност, коментира д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология

Автор: Десант

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас обнови изцяло апаратурата, която дозира кислорода в кувьозите на недоносените бебета. Закупени са 10 бр. нови ротаметри – устройства, които се включват към кислородната инсталация на болницата и контролират количеството кислород, който достига до кувьоза.

Контролът на кислорода е от изключително значение за лечението на рисковите новородени, защото ако не се дозира правилно, може да доведе до увреждания.

Ротаметрите не са обновявани от откриването на отделението през 1996 г. Взето е и още едно устройство, което подпомага работата на лекарите – разпрашител за лекарства. Разпрашителят се поставя в кувьоза и работи на принципа на инхалатора, с тази разлика, че е специално пригоден за недоносени и преждевременно родени бебета и може да бъде включен и към кислородния апарат.

Медицинската техника е закупена по проект, разработен от Отделението по неонатология съвместно с Института за здравно образование. Той бе финансиран на Дарителския кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“ през декември м.г.

Целият  проект е на стойност 8200 лв. Днес купената апаратура бе представена пред дарителите и пред ръководството на фонда.

„Новата техника е много важна в нашата специалност. Освен, че спасява живота на недоносените бебета, осигурява качествена последваща грижа. Целта ни е тези деца да растат и се развиват  нормално", коментира д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

Освен покупката на апаратурата, проектът на Отделението по неонатология има за цел да популяризира и поощри дарителството.

Благодарение на помощта от бургазлии, неонатологията на УМБАЛ Бургас постоянно обновява апаратурата си и вече разполага с кувьози и техника от най-висок клас в цяла Югоизточна България. Следващата идея на персонала е да обособи специална Семейна стая, в която родителите на недоносените бебета да прекарват повече време с децата си. За целта са необходими средства за ремонт на вече определеното помещение.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки