Ще правят градска къпалня край варненския бряг


Ще правят градска къпалня край варненския бряг
Снимка: bghotelite.com
03 Май 2018, Четвъртък


Басейните ще са с минерална вода. Имат думата от РИОСВ

Автор: Десант

Скоро край варненския морски бряг може да се появи Градска къпалня. За това информира сайтът  Moreto.net, позовавайки се на представено пред Регионалната инспекция по околната среда и водите уведомление за инвестиционно предложение.

В него инвеститорът „Холдинг Варна“ АД е заявил намерение да изгради водовземно съоръжение за добив на термоминерални води с цел водоснабдяване на комплекс „Градска къпалня“ в поземлен имот с площ от над 6 дка. Въпросният терен се намира в местността Буните.

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев коментира пред варненската медия, че до администрацията е входирано и е разгледано единствено предложение за водовземното съоръжение. Водопроводът ще е от каптажа на Шокъровия канал и ще осигурява захранване на крайбрежната алея с минерална вода. Тя ще се използва евентуално за душовете на плажоветe, както и за предстоящите обекти, когато и да се строят те, коментира арх. Бузев.

По думите му инвестиционно предложение за „Градска къпалня“ на този етап не е представяно пред Община Варна. Чул обаче за въпросния проект.

„Говорил съм с проектант, че ще има шест басейна, 800 шезлонга. Доста амбициозна програма. Надявам се наистина да се случи такова нещо. Варна има нужда както от басейни, така и от място, което да е като алтернатива на плажа“, изтъква още главният архитект.

От РИОСВ посочват, че е нужно да бъде внесена допълнителна информация за дълбочината на планирания сондаж на базата на хидрогеоложко проучване. Освен това се изисква писмено искане за преценяване необходимостта от ОВОС.

Инспекцията иска подробности относно планираните дейности. Настоява да се уточнят всички отпадъци, които се очаква да се образуват в периода на строителство и експлоатация. Иска се да се разгледат потоците отпадъчни води, които ще се формират от дейността на обекта, и начина на третирането им.

РИОСВ иска да знае по какъв начин ще се осъществява предварителното пречистване на отпадъчните води, изпускани от басейните и душовете, предвид това, че ще се заустват в Черно море. Трябва да стане ясно предвижда ли се изграждане на локална пречиствателна станция за отпадъчни води.

Инвестиционно намерение за имота от 6 дка същото дружество е представило още преди години. От документи на Министерството на околната среда и водите, както и на администрацията на Министерски съвет от 2012 г., става ясно, че тогавашното инвестиционно предложение е било за изграждане на дискотека, обществен басейн, администрация, офис, регистратура и закрит паркинг за 29 коли, уточнява Moreto.net.

Повече конкретика за "Градската къпалня" внася Varna24.bg. Сайтът пише, че комплексът ще бъде по модела на минералните басейни на "Аква хаус" в курорта "Св. св. Константин и Елена". Той ще се захранва с термална вода и ще бъде изградена върху площ от 4000 кв.м.  на  север от палмите на плажа пред заведението "Рапонги".

Предвижда се на мястото да има минерални басейни за деца и възрастни, кални бани, сауна с изглед към морето, кабинети за лечебни масажи и други екстри, като авторите на проекта обещават цените да са напълно достъпни за варненци и гостите на града.

Изграждането на къпалнята ще започне през есента след приключването на активния летен сезон.

Varna24.bg изрично подчертава, че градската къпалня няма общо със съществуващия басейн, наречен "Топлата вода" или за по-кратко "Гьола“, за който варненци правиха дори  протести с искането да бъде запазено мястото за обществено ползване безплатно или на символични цени.

Пред медията областният управител Стоян Пасев съобщава, че Варна има 72 термални източника и е добре да се възползва от уникалните си природни дадености.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки