Европа изхвърля пластмасовите вилички, лъжички и... мокрите кърпички


Европа изхвърля пластмасовите вилички, лъжички и... мокрите кърпички
03 Май 2018, Четвъртък


Вижте какво предвижда подготвената от Европейската комисия нова директива

Автор: Десант

Пластмасовите чинийки, чашки, вилички и лъжички ще бъдат изхвърлени от Стария континент. А също така и мокрите кърпички, клечките за уши и филтрите за цигари. Децата пък ще посрещат партитата и празниците си без балони, нанизани на пластмасови дръжки. 



Това става ясно от директива, която Европейската комисия подготвя. Ако влезе в сила, тя ще доведе до забраната на пластмасовите прибори, сламки, чинии, кутии за храна и пр.

Целта на предложението е Европа да увеличи своя принос към опазването на световния океан и плажовете, които понастоящем са силно замърсени с пластмасови отпадъци, информира преди дни „Политико".

Ще бъдат предложени специални мерки, които да насърчават индустрията да ограничи производството на пластмасови продукти за еднократна употреба. Ще бъдат въведени и допълнителни етикети, които ще дават информация на потребителите за алтернативни продукти, с които да заместят тези, които се изваждат от употреба.

Идеята е да се въведат в употреба заместващи варианти, които ще може да бъдат рециклирани, отбелязва изданието, чиито редакционни офиси са във Вашингтон и Брюксел.

Ако директивата бъде одобрена, държавите ще имат срок от 6 години, за да ограничат значително употребата на пластмасовите посуди и прочее изделия. Очаква се проектодирективата да бъде предложена от ЕК за обсъждане до края на май.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки