Тракийско злато на 24 века от колекцията на НИМ заблестя в залите на „Двореца на острова" във Варшава


Тракийско злато на 24 века от колекцията на НИМ заблестя в залите на „Двореца на острова" във Варшава
Снимка: Министерство на културата
02 Май 2018, Сряда


Още в първите минути след откриването на изложбата в музея на Дворцово-парковият комплекс „Лаженки Крулевске" се изви дълга опашка от посетители, нетърпеливи да видят уникалните артефакти 

Автор: Десант

Експозицията „Инсигнии на властта - тракийско злато от колекциите на Националния исторически  музей в София" вече може да се види  в сърцето на Варшава - Музея „Лаженки Крулевске".

Златният венец-корона и пръстен с печат - уникални находки на възраст 24 века от гробницата при Златиница - Маломирово,  са експонирани в една от залите на „Двореца на острова" в  дворцово - парковия комплекс на музея, където ще останат до 31 май, съобщава българското културно министерство.

В присъствието на ръководители на дипломатически  мисии, на полски държавни и културни институциии проф. д-р Збигнев Вавер -  директор на музея „Лаженки Крулевске",  изказа  благодарност за отзивчивостта, с която НИМ - София прие неговата покана за гостуване с уникална експозиция, което определи като изключително важно събитие - тракийско злато от България не е показвано в Полша от 1976 г. насам.

Поставеното сега успешно начало на партньорство ще бъде последвано от представяне на Музея „Лаженки Крулевске" с картини от XVIII век, които ще гостуват през юни 2019 г. в София, в отговор на поканата, отправена от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Д-р Павлина Илиева - заместник-директор по експозиционната дейност на НИМ, описа кратко историята на откритието при Златиница през 2005 г. и археологическата и художествена стойност на ценните дарове в гробницата на млад тракийски владетел от IV в.пр.н.е., които промениха визията на световната археология за техниките в античното ювелирно изкуство.

„За Българския културен институт е чест и радост, че е партньор на двете престижни музейни институции в организирането на това гостуване и установяването на  сътрудничество между тях, и то в Европейската година на културното наследство"- каза при откриването директорът на БКИ - Варшава Калина Станчева.

Беше изтъкнато, че представянето на уникалните тракийски артефакти във Варшава стана възможно главно благодарение на съдействието и подкрепата от Министерството на културата, което оценява този проект като особено значимо събитие в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Още в първите минути след откриването  пред „Двореца на острова" се изви дълга опашка от нетърпеливи посетители - експозицията привлича голям интерес на жителите и гостите на града, а Европейският празник по повод 14-та годишнина от влизането на Полша в ЕС и в чест на Българското председателство продължи пред многохилядна публика в амфитеатъра и на други открити сцени около "Двореца на острова" с изпълнения на духови оркестри от Полша и България.

Дворцово-парковият комплекс „Лаженки Крулевске" е построен  през XVIII век като  лятна резиденция на последния полски крал Станислав Август Понятовски. През 1817 г. негови наследници  продават „Лаженки Крулевске" на цар Александър Първи, който го ползва за настаняване на високопоставени гости.

През 1960 г.  „Лаженки Крулевске" става музей и е сред най-посещаваните места в полската столица. Върху 76 хектара площ са разположени около 40 сгради, сред които „Дворецът на острова" е с най-висока историческа и артистична стойност и е в листата на най-красивата дворцова архитектура в Полша.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки